E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18910
Lasīšanai: 3 minūtes
2
9
2
9

Kā tiek aprēķināti likumiskie procenti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2020
Raimonds

Apgabaltiesa lēmumā noteica atbildētājam apdrošināšanai izmaksāt prasītājam 64 925,64 EUR, kā arī atzina prasītāja tiesības saņemt no atbildētāja likumiskos 6% gadā no galvenā parāda. Atbildētājs neizpildīja tiesas spriedumu un samaksāja parādu ar divu mēnešu nokavēšanos (bez procentiem). Kādi procenti atbildētājam ir jāmaksā par kavējumu (jo ir pagājuši jau trīs gadi)? Vai tie tiek aprēķināti no visas summas vai tikai no nesamaksātās mēnešu kavējuma summas 6% gadā? Vai procenti ir aprēķināmi no visas kopējās parāda summas?

A
atbild:
13. janvārī, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 1753. pantu ar procentiem jāsaprot tā atlīdzība, kas dodama par kādas naudas summas vai citu atvietojamu lietu (844. pants) lietošanas atvēlējumu vai kavējumu, samērā ar viņu daudzumu un lietošanas ilgumu.

Tādējādi līdz ar tiesas sprieduma stāšanos likumīgā spēkā atbildētājam bija pienākums labprātīgi izpildīt tiesas nolēmumu un samaksāt piespriesto summu (64 925,64 eiro).

Lai aprēķinātu likumisko procentu apmēru par diviem mēnešiem, nepieciešams galveno parāda summu reizināt ar 6% un iegūto summu dalīt ar 12 (mēnešu skaits), pēc kā iegūtā likumisko procentu mēneša summa ir reizināma ar kavēto mēnešu skaitu (2)).

Atbildētājs neizpildīja tiesas nolēmumu (izveidojās parādsaistības).

Par kavētajiem diviem mēnešiem atbildētājam ir aprēķināmi 6% (seši procenti) gadā no visa parāda summas.

Līdz ar pamatparāda (64925,64 eiro) samaksu vairs nav pamata aprēķināt likumiskos procentus (jo pamatparāds ir apmaksāts).

Tādējādi šobrīd atbildētājam (jau trīs gadus) ir saistības nomaksāt divu mēnešu likumiskos procentus, kas netika izpildīts (jo savlaicīgi netika apmierināts tiesas spriedums).

Saskaņā ar Civillikuma 1765. pantu procenti aprēķināmi tikai no paša kapitāla. Bet, ja noliktajā termiņā nesamaksā procentus vismaz par gadu, tad pēc kreditora pieprasījuma par viņam pienākošos procentu summu aprēķina likumiskos procentus par minēto termiņu. Tātad, ja kreditors nav prasījis nesamaksāto procentu ieskaitīšanu paša kapitālā (procentu kapitalizācija), tad aprēķināt procentus no procentiem nav tiesiska pamata.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas