E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18859
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā pierādīt faktu, ka māja nodota ekspuatācijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2019
Olga

Kā māju īpašnieks (ar kādiem dokumentiem) var pierādīt zemes īpašniekam faktu, kā māja ir nodota ekspluatācijā, ja nevienā arhīvā nav nekādu dokumentu, kas apliecina legālo būvju celtniecību? Pašvaldības būvvalde apgalvo, ka dokumenti ir vienkārši nozaudēti.

A
atbild:
06. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Lasītājs uzdod jautājumu, neskarot strīda situācijas būtību  Civillikuma 968. pants noteic, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu, izņēmumi no šī noteikuma paredzēti zemes reformas likumos, kā arī gadījumos, kad ēkas cēlējs atrodas ar zemes īpašnieku kādā sevišķā tiesiskā attiecībā, kā lietotājs, nomnieks u. tml.

Jautājumā nav tieši norādīta zemes īpašnieka attieksme pret izveidojušos situāciju, t. i., vai zemes īpašnieks ir gatavs atzīt būvi par tiesiski uzceltu un saistīties ar nomas tiesiskajām attiecībām, ja tam izskaidro, ka līdz Valsts kadastra likuma spēkā stāšanās brīdim 2006. gadā Valsts zemes dienestā uzskaitīta būve, par kuras būvniecības pārkāpumiem nav izdarītas atzīmes tās uzskaites dokumentos, ir uzcelta likumīgi. Dokumenta nozaudēšanas fakts neiznīcina uz tā pamata iegūtās tiesības, un likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā” 17. pants paredz īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā ļoti daudzus dokumentu veidus, kas apliecina ēku tiesisku iegūšanu. Iegūšanas laiks, kuru lasītājs nav norādījis, noteiks dokumentu veidu un iespējamos arhīvus, kur tos meklēt.

Taču, ievērojot to, ka par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās (Civillikuma 994. pants), un kopš 2012. gada grozījumiem Valsts kadastra likumā paredzēta arī kārtība, kā zemes īpašnieks pievieno uz tā zemes uzbūvētās ēkas savam zemes īpašumam, iespējams, zemes īpašnieks vēlas iegūt ēkas savā īpašumā, īstenojot Civillikuma 968. pantā paredzēto nekustamā īpašuma vienotību.

Ja starp pusēm (ēku un zemes īpašnieku) ir strīds, kas risināms tiesā prasības tiesvedībā, tad katrai no pusēm būtu jākonsultējas par pierādījumu iegūšanu un iesniegšanu Civilprocesa likumā paredzētajos termiņos, jo tiesību zinātnē atzīts, ka “civilprocesa teorijā pierādījumu un pierādīšanas jautājums ir viens no pamatinstitūtiem, kurš atrodas patstāvīgā attīstībā” (Ose D. Pierādījumi un pierādīšana civilprocesā, LU, 2013), un nebūtu ieteicams savu tiesību aizsardzībai aprobežoties ar patstāvīgiem pētījumiem, kuri aizsākami ar profesora Aivara Līča grāmatu “Prasības tiesvedībā un pierādījumi” (Tiesu namu aģentūra, 2003), kas paredzēta gan studentiem, gan tiesnešiem, prokuroriem, advokātiem un personām, kuru profesionālo pienākumu pildīšana ir saistīta ar civilo tiesvedību vai kuras vēlas izprast civilās tiesvedības pamatnoteikumus, nozīmīgāko procesuālo institūtu jēdzienu un būtību, kā arī atsevišķu prasības tiesvedību reglamentējošo normu piemērošanas jautājumus tiesu praksē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas