E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18660
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai katras ēkas iedzīvotāji var lemt atsevišķi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Maija

Uz vēsturiski nedalāma zemesgabala Āgenskalnā atrodas divas pilnīgi atsevišķas dzīvojamās mājas: abas mājas un zeme ir kopīpašums. Tā kā dzīvokļi ir privatizēti, sanāk, ka kopīpašnieku sapulcēs jālemj par otras mājas jautājumiem, jo atbildība ir kopīga. Piemēram, ja vienas mājas dēļ uzliek sodu, jāmaksā abu māju iedzīvotājiem. Vai ir iespējams juridiski nokārtot, lai katrai mājai ir savas lemšanas tiesības, savi dalīti uzkrājumi un maksājumi un nav jāatbild par otras mājas lēmumiem un rīcību?

A
atbild:
16. decembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 968. pantā ir nostiprināts zemes un ēku vienotības princips, kas paredz, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka ir atzīstama par zemes daļu. No jautājuma izriet, ka (turklāt jautājuma autors pats akcentē – uz vēsturiski nedalāma zemesgabala) abās dzīvojamās mājās dzīvokļi ir privatizēti, līdz ar to šiem īpašumiem tiesiskās attiecības ir regulējamas saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu.

Jautājums par to, vai ir iespējams vienu dzīvojamo ēku ar attiecīgo zemes platību nodalīt no otras dzīvojamās ēkas ar zemi, ir risināms Rīgas pilsētas būvvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas