E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18605
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1
1
1

Personai ir pienākums paskaidrot un pierādīt līdzekļu izcelsmi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Žanna

Labdien! Jau daudzus gadus krāju naudu, bet krāju skaidru naudu (jo neuzticos bankām). Sakrātā summa ir diezgan liela. Vai es varu šo summu ielikt savā kontā caur bankomātu? Vai man vajag maksāt kādus nodokļus par to? Cik lielu summu es varu ielikt savā kontā, nemaksājot nodokļus?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iemaksājot naudu bankomātā, nodokļus neietur. Katrai bankai ir noteikumi, pēc kuriem notiek iemaksas bankomātos.

Bankas nodokļus neietur, taču kredītiestādēm ir jāziņo par neparastiem un aizdomīgiem darījumiem. Tiesībsargājošām iestādēm varētu rasties jautājumi par naudas izcelsmi un tās legalitāti, nodokļu administrāciju varētu interesēt, vai esat guvusi ienākumus, no kuriem maksāti nodokļi, lai sakrātu “diezgan lielu” naudu. Legāli iegūtu skaidru naudu nav liegts ne krāt, ne glabāt, taču personai ir pienākums paskaidrot un pierādīt līdzekļu izcelsmi.

Turklāt, ja reiz rakstāt, ka daudzus gadus krājat skaidru naudu, neizmantojat banku pakalpojumus, jāatceras, ka 2012. gadā Latvijā bija sākumdeklarēšana. Un saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu visiem bija jādeklarē naudas (skaidras un bezskaidras) uzkrājumu kopējā summa, kas 2011. gada 31. decembrī pārsniedza 10 000 latu (14 228,72 eiro).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas