E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2126
Lasīšanai: 3 minūtes

Krimināllikuma grozījumi un piespriestā soda pārskatīšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2013
ivo

Sveicināti! Vēlos uzzināt, vai cilvēki, kas ir notiesāti ar 260.panta 3.daļu, ir paredzēts viņiem ko mīkstināt ar šā gada 1.aprīli?Jo gāja runa televīzijā, ka Mazos zaglenus, narkomānus, un autovadītājus, kas notriekuši cilvēkus alkhola reibumā, laidīšot ārā! Kā tur īsti būs?Un ja bās tā ko jādara notiesātajiem lai tiktu ātrāk ārā! Paldies!

A
atbild:
28. martā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par nožēlu Jums, jautājumā minētā atsauce par dzirdēto televīzijā īsti neatbilst patiesībai. Grozījumi Krimināllikumā, kas stājas spēkā 1.aprīlī, īsteno jaunu kriminālsodu politiku. Tās mērķis ir mazināt maksimālās un minimālās soda sankcijas un ieviest alternatīvos sodus, nevis atbrīvot no soda izciešanas konkrētas noziegumus pastrādājušo personu grupas neatkarīgi no izdarītā pārkāpuma rakstura un smaguma.

Sodu maksimālās un minimālās robežas ir samazinātas, īpaši mantiskajiem noziegumiem. Vienlaikus bargi sodi tiek saglabāti noziegumiem, kas saistīti ar cilvēka veselības un dzīvības apdraudējumu, narkotikām, dzimumnoziegumiem - tādiem pārkāpumiem, kuri rada reālus draudus sabiedrībai arī turpmāk.

No 1.aprīļa Krimināllikuma 260.pantā soda mēra samazinājums ir attiecināts tikai uz pirmo, 1.1 un otro daļu:

260.panta 1.daļas sankcija izteikta šādā redakcijā:
"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu";

1.1 daļas sankcija izteikta šādā redakcijā:
"soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu";

2.daļas sankcijā izslēgti vārdi "atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā".

260.panta trešajai daļai jaunajā Krimināllikumā ir saglabāta līdzšinējā redakcija, tātad arī nemainās noteiktais sods.

Ietekmēt piespriestā soda pārskatīšanu saistībā ar Krimināllikuma grozījumiem notiesātais nekādi nevar. Visās ieslodzījuma vietās jau ir uzsākta krimināllietu apzināšana. Tiek atlasītas to personu lietas, uz kurām attiecināma soda pārskatīšana. Šīs lietas paredzēts nosūtīt tiesai. Vienotā kārtība paredz, ka tiesvedības notiks rakstveida procesā bez notiesāto klātbūtnes. Par spriedumu katram notiesātajām paziņos ieslodzījuma vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas