E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13572
Lasīšanai: 3 minūtes

No pašvaldības nomāta zeme

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2018
Sanita

Nomāju 3 zemes gabalus no pašvaldības 5 gadus, uz viena ir kūts, dzīvojamā ēka (kura nav dzīvošanas kārtībā), šķūņi. Ēkas ir uz manas vecmammas vārda, kura mira pirms 10 gadiem, kaut gan bija pirms nāves pārrakstīta uz mana tēva vārda, bet pēc likuma bez inventarizācijas tas nebija likumīgi, līdz ar to nevar saprast, kam tā māja pieder, jo tēvs pirms 5 gadiem arī nomira un ir mantojuma noilgumi. Tēvam ir arī daudz brāļu un māsu. Vēlos gan ēkas, gan zemi iegūt savā īpašumā, bet nesaprotu, ar ko sākt.

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Latvijas notārs
Agra Šeibe, zvērināta notāre

Civillikuma 693. pantā ir noteikts mantojuma pieņemšanas termiņš, proti:

  • mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu: termiņā, ko ieceltam mantiniekam noteicis mantojuma atstājējs testamentā, mantojuma līgumā;
  • līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam (mantojuma atklāšanos pēc ieinteresēto personu lūguma vai dažos gadījumos pēc savas iniciatīvas izsludina zvērināts notārs un nosaka termiņu, kurā mantiniekiem jāizsaka griba pieņemt mantojumu);
  • ja uzaicinājuma nav bijis – gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas iespējamā mantinieka faktiskā valdījumā, bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Ja tajā laikā, kad aicina mantot, mantojums atrodas iespējamā mantinieka faktiskā valdījumā vai ja šādu valdījumu viņš iegūst vēlāk un līdz iepriekš norādīto termiņu beigām nedod par mantojuma pieņemšanu noteiktu atsauksmi, atzīst, ka viņš to pieņēmis. Bet, ja iespējamais mantinieks, kura faktiskā valdījumā manta neatrodas, palaiž garām nolikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, atzīst, ka viņš mantojumu atraidījis.

Tātad Jums jāgriežas pie zvērināta notāra un jāuzsāk tēva mantojuma lieta, apliecinot, ka mantojumu esat pieņēmis faktiskā valdījumā. Mantojuma lietai jāpievieno ēku īpašuma tiesību dokumenti, kurus notārs izvērtēs.

Lai iegūtu no pašvaldības nomāto zemi īpašumā, jāgriežas vietējā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas