E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1853
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

NĪN atvieglojumi un dzīvokļa pabalsts 1.grupas invalīdam

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2013
inese riekstiņa

Labdien! Jautājums par zemes nodokli un komunālajiem maksājumiem. 1.gr. invalīds, nestrādājošs, dzīvo Purvciemā privatizētā dzīvoklī. Vai ir kādas atlaides? Liels Jums paldies.

A
atbild:
18. janvārī, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Iespēja saņemt atvieglojumu nekustamā īpašuma nodokļa nomaksā vai saņemt dzīvokļa pabalstu būs, ja šādu palīdzību Jums saskaņā ar Rīgas domes (RD) attiecīgajiem saistošajiem noteikumiem piešķirs pašvaldība.

Tātad – RD saistošie noteikumi Nr.88 „Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā”, nosaka, kādām nodokļu maksātāju kategorijām par Rīgas pilsētas teritorijā esošu nekustamo īpašumu ir paredzēti nodokļu nomaksas atvieglojumi.

Atvieglojumi no taksācijas gadam aprēķinātās nekustamā īpašuma nodokļa summas piešķirami šādos apmēros:
• personām, kurām ar Rīgas Sociālā dienesta lēmumu piešķirts trūcīgas personas statuss – 90%;
• personām, kurām ar Rīgas Sociālā dienesta lēmumu piešķirts maznodrošinātas personas statuss – 70%;
• vientuļiem pensionāriem un vientuļiem 1. vai 2.grupas invalīdiem 90% no nekustamā īpašuma nodokļa par zemi un dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu. Vientuļi pensionāri un vientuļi 1. vai 2.grupas invalīdi šo saistošo noteikumu izpratnē ir personas, kurām nav laulātā, pilngadīgu bērnu un nav personu, ar kurām ir kopīga deklarētā dzīvesvieta;
• pensionāriem un 1. vai 2.grupas invalīdiem, kuriem nav pilngadīgu bērnu un kuriem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2.grupas invalīds vai pensionārs – 70% no nekustamā īpašuma nodokļa par zemi un dzīvojamām mājām (to daļām), telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, kā arī telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu.

Lēmumu par NĪN atvieglojumu piešķiršanu pieņem RD Pašvaldības ieņēmumu pārvalde, pamatojoties uz personas iesniegumu, ja nekustamā īpašuma adrese ir nodokļa maksātāja deklarētā dzīvesvieta; personai tas ir vienīgais īpašumā vai valdījumā esošais nekustamais īpašums Rīgas pilsētā un tas netiek izmantots saimnieciskajā darbībā un netiek izīrēts vai iznomāts.

Konsultācijas par NĪN sniedz RD Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes izziņu un konsultāciju sektora speciālists pa tālruni 67012013.

Lai atvieglotu komunālo rēķinu nomaksu, trūcīga persona var pretendēt uz dzīvokļa pabalstu.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr.56 „Par dzīvokļa pabalstu Rīgas iedzīvotājiem”, tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, kas deklarējusi savu pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, dzīvo atbilstoši norādītajai adresei, ja vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 200 katram ģimenes loceklim mēnesī un nepārsniedz Ls 250 atsevišķi dzīvojošai personai mēnesī.

Lai saņemtu dzīvokļa pabalstu, vērsieties Rīgas Sociālajā dienestā ar iesniegumu un
• uzrādiet personu apliecinošu dokumentu;
• iesniedziet ienākumus un materiālo stāvokli apliecinošus dokumentus;
• aizpildiet iztikas līdzekļu deklarāciju, kas noteikta normatīvajos aktos par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu;
• uzrādiet dokumentus, kas apliecina Jūsu tiesības lietot dzīvojamo telpu, kā arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītu maksājumu kvīšu oriģinālus par iepriekšējo mēnesi.

Plašāku informāciju iegūsiet, vēršoties RD Sociālajā dienestā vai zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas