E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1827
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪN atvieglojumi pašvaldībās var būt atšķirīgi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2013
Irita Jermacane

Labdien, gribētu uzzināt, vai bāreņi un bāreņi otrās grupas invalīdi var iegūt kādus atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļiem? Lūgums uzrakstīt informāciju, kur man vajadzētu griezties. Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
18. janvārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” konkrēti atvieglojumi nav paredzēti, taču likums paredz, ka pašvaldības var izdot saistošus noteikumus par atvieglojumiem atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus kopsakarā ar nodokļa likmi vai likmēm, pašvaldība ievēro sociālās atbildības principu, saskaņā ar kuru tā it īpaši ņem vērā nodokļa ietekmi uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām.

Katrā pašvaldībā šie noteikumi var būt atšķirīgi, jo var būt paredzēti papildu nosacījumi atvieglojuma saņemšanai. Daudzas pašvaldības saistošajos noteikumos paredz atvieglojumus arī otrās grupas invalīdiem.

Tā kā ar 2013.gadu likumā ir mainīta nodokļa administrēšanas kārtība, pašvaldības, iespējams, vēl šobrīd koriģē arī atvieglojumu piešķiršanu. Ne visas pašvaldības jaunus saistošos noteikumus ir apstiprinājušas, vai arī – ja ir apstiprinājušas, tad vēl nav publicējušas.

Tā kā jautājumā nav norādīts, kādā pašvaldībā atrodas Jums piederošais nekustamais īpašums, lūkojiet atrast informāciju sava novada vai pilsētas pašvaldības mājas lapā, meklējot saistošos noteikumus par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību. Ja tas neizdodas, ar savu pašvaldību jāsazinās telefoniski. Vienlaikus telefonsarunā Jūs varat precizēt, vai jāveic kādas darbības (piemēram, jāraksta atsevišķs iesniegums u.tml.), lai nodokļa atvieglojums Jums tiktu piešķirts.

Atsevišķas pašvaldības saistošos noteikumus par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem publicē arī portālā Likumi.lv. Piemēram, par NĪN atvieglojumiem Rīgā un Jūrmalā varat izlasīt Rīgas domes 2007.gada 11.septembra saistošajos noteikumos Nr.88 „Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā” un  Jūrmalas pilsētas domes 2012.gada 11.oktobra saistošajos noteikumos Nr.37 „Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtību”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 82 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas