E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18506
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kāds IIN tiek piemērots nerezidenta ienākumam no īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2019
Janina

Labdien! Man no 2002. gada Latvijā ir zemesgrāmatā reģistrēts vienīgais īpašums (dzīvoklis), bet esmu nerezidente. Vai brīdī, kad dzīvoklis tiks atsavināts, nodokļu ziņā būs atšķirība starp rezidentu un nerezidentu? Vai jāmaksā ienākuma nodoklis?

A
atbild:
22. novembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atšķirība nodokļa piemērošanā ir atkarīga no tā, kuras valsts rezidents esat.

Nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijā esoša  nekustamā  īpašuma atsavināšanas. Nodokli nerezidenta ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro neatkarīgi no tā, cik ilgu laika periodu nekustamais īpašums bijis nerezidenta īpašumā, izņemot citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidentam.

Tāpat kā Latvijas nodokļa maksātāja, arī nerezidenta, kas ir citas ES dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidents, ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts:

  • ienākums no nekustamā  īpašuma  atsavināšanas, kas īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • ienākums no vienīgā nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ienākums no vienīgā nekustamā īpašuma atsavināšanas, ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa piemērošanas kārtība nerezidenta ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas var atšķirties arī atkarībā no tā, vai ienākumu izmaksātājam ir pienākums ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli naudas izmaksas brīdī, tātad ir svarīgi, kam Jūs pārdosiet dzīvokli.

Jūs jautājumā neesat norādījusi, kādas valsts rezidente esat. Par nodokļa piemērošanu savā konkrētajā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas