E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18441
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mācību maksas atmaksāšanas nosacījumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Zane

Labdien! Ministru kabineta noteikumu Nr. 565 53. punkts noteic, ka amatpersona (darbinieks) mācību maksu atmaksā, ja tā ir lielāka par 711,44 eiro un darbinieks iestādē nostrādājis mazāk par gadu. Vai, iestājoties šī punkta nosacījumiem, ja mācību maksa ir 750 eiro, darbinieks iestādei atmaksā tikai starpību (38,56 eiro) vai visu summu – 750 eiro?

A
atbild:
10. decembrī, 2019
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 565 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” 52. punktā minēto darba devējs sedz izdevumus, kas saistīti ar kvalifikācijas paaugstināšanu mācību kursos (mācību maksa, [..]), pamatojoties uz institūcijas vadītāja vai viņa pilnvarotas amatpersonas rakstisku rīkojumu vai saskaņā ar institūcijas iekšējā normatīvajā aktā noteikto kārtību un mācību organizētāja izsniegto rēķinu vai citu mācību maksu apliecinošu dokumentu.

Savukārt šo noteikumu 53. punkts nosaka pienākumu amatpersonai (darbiniekam), kuru atbrīvo no amata vai ar kuru izbeidz darba tiesiskās attiecības un kura pēc kvalifikācijas paaugstināšanas mācību kursos ārvalstīs, ja to ilgums nepārsniedz vienu mēnesi, vai Latvijā ir pildījusi amata (dienesta, darba) pienākumus institūcijā mazāk par gadu, atmaksāt institūcijai kvalifikācijas paaugstināšanas mācību maksu (izņemot šo noteikumu 48. punktā minētajos gadījumos), kas segta no valsts budžeta līdzekļiem, kuri plānoti institūcijas budžetā pamatfunkciju īstenošanai, ja tā ir lielāka nekā 711,44 eiro par mācību kursu. Amatpersona (darbinieks) mācību maksu atmaksā gada laikā pēc amatpersonas atbrīvošanas no amata vai darbinieka darba tiesisko attiecību izbeigšanas dienas. Mācību maksu var atmaksāt ar vienu vai vairākiem maksājumiem šādā apmērā:

53.1. 100% apmērā, ja pēc kvalifikācijas paaugstināšanas attiecīgajos mācību kursos ir nostrādāts mazāk par sešiem mēnešiem;

53.2. 50% apmērā, ja pēc kvalifikācijas paaugstināšanas attiecīgajos mācību kursos ir nostrādāts no sešiem mēnešiem līdz vienam gadam.

Vēršam uzmanību, ka noteikumu 53.1. un 53.2. apakšpunktā ir noteikts konkrēts apmērs, kādā amatpersonai (darbiniekam) ir pienākums atmaksāt darba devēja segto mācību maksu. Attiecīgi Jūsu  norādītajā situācijā atbilstoši 53.1. vai 53.2. apakšpunkta normām – vai nu visu summu 750 eiro , vai pusi: 375 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas