E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18264
Lasīšanai: 2 minūtes
3
1
3
1

Kopīga mājas iegāde – līdzvērtīgas tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Haralds

Labdien! Lūdzu Jūsu padomu šādā jautājumā. Mēs – vecāki un mūsu meita – veicām kopīgas mājas iegādi. Sastādot pirkuma līgumu, tajā tika minēti divi potenciālie īpašnieki: es un mana meita. Meita ir kredīta ņēmēja, un mēs kā vecāki sedzām pirmo iemaksu. Taču banka uzstādīja noteikumus, ka pirkuma līgumā var būt tikai meita kā kredīta ņēmēja. Līdz ar to arī zemesgrāmata tika noformēta uz viņas vārda, apstiprinot viņu kā vienīgo īpašnieci. Taču mēs kā vecāki vēlētos nodrošināties no neparedzētiem gadījumiem un justies droši par savu ieguldījumu mājas iegādē un atrašanos tajā ilgtermiņā. Mans jautājums ir šāds: vai ir iespējams noformēt attiecīgu notāra apstiprinātu meitas apliecinājumu, kurš nodrošinātu garantijas mums kā vecākiem ar līdzvērtīgiem nosacījumiem atrasties īpašumā un lietot to līdz kredīta apmaksas termiņa beigām? Ja ir iespējams, tad kas sastāda šādu apliecinājumu? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikuma 1131. pants noteic, ka servitūts, kas nodibināts par labu noteiktai fiziskai vai juridiskai personai, ir personālservitūts; servitūts, kas nodibināts par labu kādam noteiktam nekustamam īpašumam, tā ka to izlieto katrreizējais tā īpašnieks, ir reālservitūts.

Jums ar meitu ir iespējams noslēgt līgumu, nodibinot personālservitūtu, kurā tiek paredzēts, ka šajā īpašumā Jums būs iespēja dzīvot līdz mūža galam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas