E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17935
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri

Ja bērnam doti divi vārdi, bet viņu sauc tikai vienā vārdā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2019
Evija

Labdien! Bērnam ir 2 vārdi, no kuriem viens vispār netiek lietots, un tas diemžēl dzimšanas apliecībā ir ierakstīts kā pirmais vārds. Kādas būtu iespējas vismaz “samainīt” vārdus vietām? Jo tā vienkārši otru vārdu izsvītrot nevar. Paldies!

A
atbild:
23. septembrī, 2019
Tieslietu ministrija
Līga Gailīte, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriste

Vārda maiņu Latvijā nosaka Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (turpmāk tekstā – Likums), Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums un Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – MK noteikumi).

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no Likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem:

  • vārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu.

Jaunākas personas vārdu var mainīt tikai gadījumā, kas paredzēts Likuma 2. panta pirmās daļas 7. punktā, proti, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Tādējādi, ja nepastāv Likuma 2. panta pirmās daļas 7. punktā minētais iemesls, vārdu saskaņā ar Likumā paredzēto regulējumu iespējams mainīt tikai pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas.

Savukārt Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja persona maina vārdu, uzvārdu, personas kodu, valstisko piederību, tautības ierakstu vai dzimumu. MK noteikumu VIII nodaļā “Reģistra ieraksta papildināšana" uzskaitīti iemesli, kuriem pastāvot var tikt veikta dzimšanas reģistra papildināšana par vārda maiņu.

Proti, MK noteikumu 134. punkts paredz, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja:

  • bērnam līdz 15 gadu vecuma sasniegšanai ieraksta konfesionālo vārdu kā bērna otru vārdu;
  • bērnam līdz 15 gadu vecuma sasniegšanai, kuram doti divi vārdi, bet kuru sauc tikai vienā vārdā, svītro vārdu, kuru nelieto;
  • bērnam līdz 15 gadu vecuma sasniegšanai maina vārdu(-us) uz jebkuru vārdu(-iem) – vienu reizi, ja bērna vārds(-i) ir grūti izrunājams(-i) vai nelabskanīgs(-i);
  • bērnam no 15 gadu vecuma un pilngadīgai personai, kurai dzimšanas reģistra ierakstā un dzimšanas apliecības oriģinālā ierakstīti divi vārdi, svītro vienu no vārdiem, kuru nelieto, ja personas citos dokumentos ierakstīts tikai viens vārds.

Tādējādi, ja pastāv kāds no iepriekš uzskaitītajiem iemesliem, dzimtsarakstu iestādē (pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs) iesniedzams iesniegums par bērna vārda maiņu.

Iesniedzot iesniegumu, jāpievieno abu vecāku – mātes un tēva – piekrišana, kā tas noteikts MK noteikumu 135. punktā.

MK noteikumu Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” 3.2. apakšpunkts paredz, ka valsts nodeva par civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšanu ir 7 eiro.

Pēc papildinājumu izdarīšanas dzimtsarakstu nodaļa, kura ierakstu papildinājusi, vai pārstāvniecība izsniedz jauna satura apliecību, kurā norādīts bērna jaunais vārds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas