E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17739
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieku nodarbināšana nedēļas atpūtas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2019
Marina

Darba devējs 12.08.2019. noformēja rīkojumu “par darbinieka apmācībām”, paziņojot: “Saistībā ar [..] jubilejas pasākumu no 2019. gada 24. augusta līdz 25. augustam visiem darbiniekiem dalība ir obligāta.” Mutiski par pasākumu, kas notiks no 24. augusta plkst. 9.00 un beigsies 25. augustā plkst. 19.00, tika paziņots tikai 05.08.2019. Vai darba devējs vispār ir tiesīgs noformēt rīkojumus, kuri attiecas uz darbinieka brīvdienām? Paldies!

A
atbild:
04. septembrī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Gadījumus un nosacījumus darba devēja tiesībām nodarbināt darbinieku nedēļas atpūtas laikā nosaka Darba likuma 143. pants, proti: darbinieku ar darba devēja rakstveida rīkojumu var iesaistīt darbā nedēļas atpūtas laikā, piešķirot viņam līdzvērtīgu kompensējošo atpūtu un nodrošinot ne mazāk kā divus šā panta pirmajā daļā minētos nedēļas atpūtas periodus jebkurā 14 dienu laikā, šādos gadījumos:

1) ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;

2) lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;

3) steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Ja nepastāv iepriekš minētie nosacījumi vai arī darba devējs nevienojas ar darbinieku par viņa piedalīšanos jubilejas pasākumā noteiktajā atpūtas laikā, darbinieks atpūtas laiku var izmantot pēc sava ieskata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas