E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17647
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Kas mainījies C hepatīta zāļu kompensācijas kārtībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2019
Jānis

Esmu C hepatīta pacients jau vairāk nekā 10 gadus. Līdz šim nebija iespējas saņemt ārstēšanos lielo līdzmaksājumu dēļ. Pirms 2 gadiem uzzināju, ka valsts sāk kompensēt efektīvākas zāles. Devos pie infektologa, taču man pateica, ka zāles man nepienākas, jo tās apmaksā pacientiem, kuriem ir pēdējās fibrozes stadijas. Veicām jaunas pārbaudes, un fibrozes stadija nebija tāda, lai man apmaksātu terapiju. Šodien uzzināju, ka paziņai atklāja C hepatītu sākumstadijā, fibroze – nulles stadijā, bet valsts maijā sākusi kompensēt dārgākos medikamentus, un pēc divu mēnešu kursa analīzes vīrusu vairs neuzrāda. Sakiet, lūdzu, vai arī pacientiem, kuri jau 10 gadus slimo ar šo vīrusu, no šī gada ir pieejamas zāles? Rakstu Jums, jo vēl vienu vizīti pie infektologa, kurš pasaka, ka neesmu tik slims, lai saņemtu zāles, psiholoģiski būtu ļoti grūti izturēt.

A
atbild:
05. augustā, 2019

Kā LV portālam skaidroja Nacionālais veselības dienests (NVD), visiem C hepatīta pacientiem, sākot ar aknu fibrozes pirmo stadiju (F1), tiek pilnībā kompensēta bezinterferona terapija. 

Valsts apmaksāta bezinterferona terapija C hepatīta pacientiem tiek nozīmēta, balstoties uz ārstu konsilija slēdzienu. Tādējādi, lai saņemtu bezinterferona terapiju,  pacientam ar ģimenes ārsta nosūtījumu jāpiesakās uz konsultāciju pie ārsta speciālista (infektologa vai hepatologa), kas vajadzības gadījumā nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus, lai apstiprinātu nepieciešamību saņemt terapiju.

Valsts apmaksātu bezinterferona terapiju Rīgā var saņemt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, kā arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Savukārt ārpus Rīgas bezinterferona terapijas saņemšanas iespējas tiek nodrošinātas arī Daugavpils un Liepājas reģionālajās slimnīcās.

NVD norāda, ka neatkarīgi no C hepatīta fibrozes stadijas valsts apmaksāta bezinterferona terapija pašlaik tiek nodrošināta pacientiem pirms vai pēc orgānu transplantācijas; pacientiem ar klīniski nozīmīgām ārpusaknu parādībām; sievietēm, kuras plāno veikt medicīnisko apaugļošanu; pacientiem ar hronisku nieru mazspēju (III un IV stadijā); pacientiem predialīzē; pacientiem ar nieru aizstājterapiju.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas