E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11207
Lasīšanai: 2 minūtes

Dubultās sodīšanas aizliegums un tā izpratne

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2017
Edmunds

Labdien! Sakiet, lūdzu, kādas ir sekas, ja nav ticis ievērots dubultās sodīšanas aizlieguma princips? Vai ir jāizcieš abi man piemērotie sodi vai arī es varu izvēlēties, kuru sodu man izciest?

A
atbild:
24. janvārī, 2017
Una Medne
juriste

Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7. protokola 4. pantā ir noteikts, ka dubultas sodīšanas aizlieguma princips ir vispārējs sodīšanas princips un tādēļ attiecināms arī uz administratīvajiem pārkāpumiem. Tas nozīmē, ka sodīt otrreiz par tādu pārkāpumu, kas izriet no tiem pašiem faktiem vai faktiem, kas būtībā ir tie paši, par ko persona jau bijusi sodīta iepriekš. Tomēr jāatceras, ka likumdevējs ir paredzējis bargāku sodu par kāda sākotnējā soda – darbības neveikšanu jeb neizpildi. Proti, ja iestāde piemēro bargāku sodu, to nevar uzskatīt par dubultās sodīšanas aizlieguma pārkāpumu. Piemēram, ja Jums piemēro sodu par nodokļu deklarācijas neiesniegšanu un Jūs arī pēc soda piemērošanas to neiesniedzat, tad iestāde var piemērot bargāku sodu un to nevar uzskatīt par dubultās sodīšanas aizlieguma pārkāpšanu.

Attiecībā uz Jūsu situāciju nepieciešama precīzāka informācija, par ko Jums ir piemērots sods un vai atkārtoto sodu piemērojusi viena iestāde vai dažādas. Ja Jūsu situācija atbilst augstāk aprakstītajam, tad Jums ir jāizpilda abi Jums piemērotie sodi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas