E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17402
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Prokurora nolēmums, ar kuru noraidīta vai apmierināta sūdzība, nav pārsūdzams

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2019
Oļegs

Es nosūtīju iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei (turpmāk – VID NMPP). VID NMPP pieņēma lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu. Es veiksmīgi apstrīdēju šo lēmumu Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā (turpmāk – FENIP), kura nosūtīja mana iesnieguma materiālus atpakaļ VID NMPP. Pēc tam VID NMPP atkārtoti pieņēma lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu, es atkārtoti veiksmīgi apstrīdēju šo lēmumu FENIP, un FENIP atkārtoti nosūtīja mana iesnieguma materiālus atpakaļ VID NMPP. Cik reižu viņi to var darīt?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Kā jau iepriekš LV portāls atbildēja uz līdzīgu jautājumu, viens no Kriminālprocesa likuma (KPL) pamatprincipiem ir kriminālprocesa obligātums, proti, amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā (KL) paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.

Atbilstoši KPL 369. pantam kriminālprocesa uzsākšanas iemesls ir tādu ziņu iesniegšana izmeklēšanas iestādei, prokuratūrai vai tiesai, kuras norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, vai šādu ziņu iegūšana par kriminālprocesa norisi atbildīgā iestādē. Par kriminālprocesa norisi atbildīgās iestādes šīs minētās ziņas var iegūt savas resoriskās vai kriminālprocesuālās darbības rezultātā, 1) tieši konstatējot noziedzīgu nodarījumu tā izdarīšanas laikā un to pārtraucot, 2) tieši konstatējot noziedzīga nodarījuma acīmredzamas sekas, 3) veicot kriminālprocesu par citu noziedzīgu nodarījumu, kā arī 4) veicot citas likumos noteiktās funkcijas, piemēram, pārbaudes, operatīvo darbību utt.

KPL 373. pantā noteikti visi gadījumi, kad var atteikties uzsākt kriminālprocesu. Vienlaikus šā panta piektajā, sestajā un septītajā daļā ir noteikta kārtība, kādā pieņem lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu:

  • lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu šā likuma 369. panta otrās daļas 1., 2. un 4. punktā minētās personas 10 dienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas var pārsūdzēt prokuroram, ja lēmumu pieņēmis izmeklētājs, vai amatā augstākam prokuroram, ja lēmumu pieņēmis prokurors;
  • prokuroram sūdzība par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu jāizskata 10 dienu laikā no sūdzības saņemšanas vai tās tulkojuma pieejamības dienas, ja sūdzība nav iesniegta valsts valodā (izņēmuma gadījumos, kad sūdzības pārbaudei nepieciešams papildu laiks, pieļaujama tās izskatīšana 30 dienu laikā, paziņojot par to sūdzības iesniedzējam);
  • apmierinot sūdzību par lēmumu atteikties uzsākt kriminālprocesu, prokurors var pilnīgi vai daļēji atcelt vai grozīt pārsūdzēto lēmumu. Prokurora nolēmums, ar kuru noraidīta vai apmierināta sūdzība, nav pārsūdzams. Personai, kura iesniegusi sūdzību, nosūta informāciju par sūdzības izlemšanu.

Tas nozīmē, ka Jūsu situācijā prokurors sūdzību ir apmierinājis un viņa lēmums nav pārsūdzams, proti, zemāka iestāde, šajā gadījumā VID NMPP, nevar atkārtoti atteikties uzsākt kriminālprocesu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas