E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17368
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Aprēķinot pabalstu, bezalgas atvaļinājumam piemēro vidējo iemaksu algu valstī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
nezināms

Labdien! Kā māmiņu pabalstu ietekmē tas, ka periodā, no kura to aprēķina, ir iekļauts 1 mēnesi ilgs bezalgas atvaļinājums. Par cik procentiem pabalsts samazinās? 

A
atbild:
03. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstiem arī vecāku pabalstam (māmiņalgai) vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. pantā noteikts: ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā iemaksu alga nav bijusi sakarā ar to, ka persona bijusi atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas; vecāku pabalstam iemaksu algu nosaka 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Līdz ar to par bezalgas atvaļinājuma periodu iemaksu alga tiks noteikta no vidējās iemaksu algas valstī 2017. gadā, kad tā bija 764,42 eiro (70% – 535,10 eiro; 40% – 305,77 eiro).

Nav iespējams pateikt, par cik procentiem samazināsies pabalsts, jo tas šajā gadījumā galvenokārt būs atkarīgs no Jūsu iemaksu algas (bruto algas). Aptuveni izrēķināt varat pati. Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas (12 mēnešu periodā), vecāku pabalsts – 60% vai 43,75 % apmērā no vidējās iemaksu algas (procenti atkarīgi no tā, cik ilgi vēlēsities saņemt pabalstu – līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai vai līdz bērna pusotra gada vecumam).

Informāciju par visiem pabalstiem, kuriem var pieteikties vecāki, varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas