E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17272
Lasīšanai: 4 minūtes

Kredītsaistību izpilde

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2019
Aiga

Labdien! Iepriekš biju uzdevusi jautājumu par to, ka ar kreditoru pilnībā nevaru vienoties par mazāku ikmēneša maksājumu, biju uzrakstījusi pat 3 iesniegumus, bet nekā… Jūs man ieteicāt apvienot kredītu ar citu kreditoru, tas tika darīts, bet pilnīgi visi atsaka vai arī piekrīt tikai tie, kuri iekasē vēl lielākus procentus, jo kredīta summa ir 10 000, maksātnespēju arī nevaru izmantot, jo nav garantijas, ka uzvarēšu tiesā, un par šo procesu jāmaksā pārāk liela summa, risks ir liels. Darbs arī tiek meklēts, bet bez panākumiem, algas visur zemas. Vai tik tiešām nav nekāda risinājuma, ja es pati nāku pretim, vēlos maksāt, tikai mazāku summu. Ja lieta nonāks tiesā, vai būs iespēja ar tiesu izpildītāju sarunāt vēlamo apmaksas modeli? Nevēlos, lai tiktu ieturēta nauda no algas vai konta, jo man ir arī citi kredītmaksājumi. Paldies!

A
atbild:
18. jūnijā, 2019

Fiziskās personas maksātnespējas procesu Latvijā reglamentē Maksātnespējas likums. Maksātnespējas procesa priekšnosacījumi noteikti likuma 129. pantā, t. i., parāda apmērs, no kura var uzsākt maksātnespējas procesu, depozīta maksājumi u. c. Savukārt 130. pantā ir noteikti ierobežojumi, kad process atsakāms vai jau uzsāktais process izbeidzams. Taču galvenais priekšnosacījums maksātnespējas procesa īstenošanā ir parādnieka gūstamie ienākumi, ar kuru palīdzību tiek apmierināti kreditoru prasījumi. Jūsu gadījumā, ņemot vērā to, ka Jums šobrīd nav darbavietas, maksātnespējas procesu īstenot nebūs iespējams. Plašāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu Jūs varat iepazīties LV portāla rakstā Fiziskās personas maksātnespēja. Parādniekam jābūt godprātīgam (I) un attiecīgi arī šī raksta II daļā.  

Ja parādu piedziņas process nonāk lietas izskatīšanā tiesā (piespiedu piedziņa), tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 206. panta 1. daļu tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Ja lieta jau ir nodota tiesu izpildītajam, tad tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz parādnieka mantu, ienākumiem, īpašumiem u.c. saskaņā ar Civilprocesa likuma 557. pantu. Piedziņas apmērs ir noteikts Civilprocesa likuma 594. pantā.

Runājot par “vienošanās iespēju” ar tiesu izpildītāju, paskaidrojams, ka tiesu izpildītājam ir saistošas normatīvo aktu prasības attiecībā uz tiesas nolēmuma piespiedu izpildi. Tas nozīmē, ka tiesu izpildītājs rīkojas saskaņā ar likuma normām un, pamatojoties uz tām, tam ir pienākums izpildīt piespiedu kārtā spēkā stājušos tiesas spriedumu. Citu kreditoru intereses, kas nav attiecīgā sprieduma tvērumā, tiesu izpildītajam nav saistošas. Plašāk par tiesu izpildītāju rīcību tiesas nolēmuma piespiedu izpildē Jūs varat izlasīt LV portāla rakstā Par parādu atmaksas grafiku var vienoties ar piedzinēju, nevis tiesu izpildītāju.Bez šaubām, komunikācija ar tiesu izpildītāju ne tikai ir vajadzīga, tā ir arī parādnieka pienākums, un jebkura vienošanās, kas nepārkāpj normatīvo aktu noteiktās prasības, ir iespējama. Dažu problēmsituāciju apraksts ir minēts LV portāla rakstā Kā pareizi komunicēt ar tiesu izpildītāju. Ņemot vērā visas Jūsu kredītsaistības, ienākumus, apgādājamās personas un citus faktorus, Jums var ieteikt saņemt pilnvērtīgu konsultāciju pie jurista, advokāta vai cita speciālista, kas būs pilnībā iepazinies ar visiem faktiem Jūsu lietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas