E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17157
Lasīšanai: 2 minūtes

Slimojošam darbiniekam rakstīt atlūgumu nav nepieciešams

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2019
Sise

Labdien! Kā rīkoties pensionārei, kas veic smagu darbu un slimības dēļ, visticamāk, vairs nevarēs atgriezties darbā? Pašreiz viņai ir slimības lapa. Ja viņa uzteiks darbu slimības lapas laikā, vai viņa saņems apmaksātu slimības lapu un atvaļinājuma naudu? (Šogad vēl nav bijusi atvaļinājumā.) Darba devējs nav pretimnākošs. Paldies!

A
atbild:
13. jūnijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam nav tiesību uzteikt darbu darbiniekam, kam ir slimības lapa. Ja kas tāds notiek, nekavējoties ir jāvēršas Valsts darba inspekcijā. Arī darbiniekam slimības laikā rakstīt atlūgumu nav nepieciešams.

Slimības lapu A par pirmajām 10 slimības dienām apmaksā darba devējs. Slimības lapu B, sākot no 11. slimības dienas, apmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kad slimības lapa ir noslēgta.

Ja veidojas situācija, ka slimības dēļ nav iespējams turpināt darba attiecības, darbiniecei ir jāiesniedz darba devējam ārsta izziņa par veselības stāvokli. 

Šādā gadījumā darba uzteikumu sagatavo darba devējs, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktu – darbinieks nespēj veikt darbu veselības stāvokļa dēļ, ir ārsta atzinums.

Jebkuram darbiniekam, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, pēdējā dienā no darba devēja ir jāsaņem visas naudas summas, kas atbilstoši likumam un darba līgumam viņam pienākas. Visbiežāk tā ir darba alga par pēdējo nostrādāto posmu un neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam. Neizmaksāt šīs summas darba devējs nedrīkst.

Ja darba attiecības izbeidz darbinieka veselības stāvokļa dēļ, tad pienākas atlaišanas pabalsts atbilstoši Darba likuma 112. pantā noteiktajam apmēram – pēc uzņēmumā nostrādāto gadu skaita.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas