E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17144
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
3
1
3

Biedrības sapulcē nevar lemt par mājas kopīpašuma daļas apsaimniekošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2019
Elīna

Labdien! Mūsu daudzdzīvokļu mājā 2012. gadā tika izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība, kurā pašlaik ir 48 biedri (kopumā mājā ir 62 dzīvokļu īpašnieki). Uz ikgadējo sapulci, kurā tika apspriesti biedrības darba rezultāti par 2018. gadu un plānotie darbi 2019. gadam, bija ieradušies 23 cilvēki. Sapulci atzina par nenotikušu, tā tika sasaukta atkārtoti. Uz atkārtoto sapulci bija ieradušies 18 biedrības biedri. Pamatojoties uz Biedrības un nodibinājuma likuma 37. panta 2. daļu, valdes priekšsēdētājs ir atzinis kopsapulci par lemttiesīgu. Sapulcē tika pieņemti lēmumi par kopīpašuma esošās teritorijas pārgrozīšanu, kopīpašuma lietošanas kārtību, mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību, plānotajiem remonta darbiem u. c. (par nobalsoja 17 biedri). Vai pieņemtie lēmumi ir leģitīmi un saistoši pārējiem dzīvokļu īpašniekiem?

A
atbild:
27. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Tā dēvētās dzīvokļu īpašnieku biedrības ir parastas biedrības, kuru darbību regulē Biedrību un nodibinājumu likums. Tādējādi biedrība, ko dibinājuši dzīvokļu īpašnieki, pati par sevi bez dzīvokļu īpašnieku kopsapulces pilnvarojuma nav tiesīga lemt ne par vienu jautājumu, kas saistīts ar daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma apsaimniekošanu. To var darīt tikai dzīvokļu īpašnieki savā kopsapulcē vai aptaujas veidā. Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā ir skaidri noteikts, kādu jautājumu izlemšana ir dzīvokļu īpašnieku kompetencē,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Bet arī dzīvokļu īpašnieku kopība drīkst lemt tikai par jautājumiem, kas nav regulēti normatīvajos aktos.”

Tieslietu ministrija saistībā ar biedrības biedru sapulces vai valdes lēmumiem LV portālā ir publicējusi skaidrojumu “Dzīvokļu īpašnieku biedrībām nav no citām biedrībām atšķirīga juridiskā statusa”, kurā cita starpā teikts: “Jautājumos, kuros biedrība ir pilnvarota rīkoties un pieņemt lēmumus dzīvojamās mājas īpašnieku vārdā, lēmumus var pieņemt arī biedrības valde vai biedru sapulce. Savukārt biedrības kā pārvaldnieka lēmumi, kuri ir pieņemti ārpus pilnvarojuma robežām vai kuru pieņemšanai pilnvarojums vispār nevar pastāvēt, jo tas ir ārpus pašas kopības kompetences robežām vai likumā noteiktām ekskluzīvām tiesībām par konkrēto jautājumu lemt kopībai, nav spēkā (Civillikuma 2302. pants).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas