E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16972
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Vai ir nepieciešama atļauja koku ciršanai ārpus meža

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2019
Miķelis

Labdien! Manā īpašumā ir lauksaimniecības zeme, kura daļēji ir aizaugusi ar kokiem un krūmiem. Par to pašvaldība aprēķina dubulto nodokli. Esmu nolēmis to atgriezt lauksaimnieciskā apritē. Apskatot Ministru kabineta noteikumu Nr. 309 par koku ciršanu ārpus meža 3. punktu, redzu, ka, zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem, izņemot šo noteikumu 4. un 9. punktā minētos gadījumus. Savukārt Lielvārdes pašvaldības noteikumos par koku ciršanu ārpus meža zemes teikts, ka jāiesniedz iesniegums par koku ciršanu Lielvārdes administratīvajā teritorijā (tātad visā) un tad izskatīs jautājumu par atļaujas došanu. Manā lauksaimniecības zemē nav Ministru kabineta noteikumos Nr. 309 minēto izņēmuma gadījumu, kuros vajadzētu pašvaldības atļauju. Pēc pašvaldības noteikumiem sanāk, ka, lai varētu sakopt savu lauksaimniecības zemi, man vēl arī jāprasa pašvaldības atļauja. Izskatās, ka pašvaldības koku ciršanas noteikumi ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem. Lūdzu skaidrojumu, vai patiešām man no pašvaldības ir jāizlūdzas atļauja, lai varētu sakopt savu lauksaimniecības zemi?

A
atbild:
17. maijā, 2019

Ministru kabineta (MK) 2012. gada 2. maija noteikumi Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 309) nosaka kārtību koku ciršanai ārpus meža, kārtību, kādā izsniedz atļauju koku ciršanai ārpus meža, metodiku zaudējumu aprēķināšanai par koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā un gadījumus, kad zaudējumu atlīdzība netiek noteikta.

MK noteikumu Nr. 309 3. punktā noteikts, ka zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem, izņemot MK noteikumu Nr. 309 4. punktā minētos 11 gadījumus, kad nepieciešama pašvaldības atļauja koku nociršanai, un 9. punktā minēto gadījumu.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 309 22. punktu pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus par koku ciršanu ārpus meža, nosakot koku ciršanas izvērtēšanas kārtību un publiskās apspriešanas procedūras kārtību, kā arī sabiedrībai nozīmīgus gadījumus, kad rīko publisko apspriešanu.

Lielvārdes novada dome ir izdevusi 2016. gada 26. jūnija noteikumus Nr. 15 “Par koku ciršanu ārpus meža Lielvārdes novada administratīvajā teritorijā” (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 15), kuros noteikta koku ciršanas ārpus meža izvērtēšanas kārtība un publiskās apspriešanas procedūras kārtība, zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtība par dabas daudzveidības samazināšanu, kā arī sabiedrībai nozīmīgi gadījumi, kad rīko publisko apspriešanu Lielvārdes novada administratīvajā teritorijā.

Zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs kokus ārpus meža savā īpašumā vai valdījumā esošajā teritorijā cērt pēc saviem ieskatiem, izņemot MK noteikumu Nr. 309 4. punktā minētos 11 gadījumus, kad nepieciešams saistošajos noteikumos Nr. 15 noteiktajā kārtībā iegūt pašvaldības atļauju koku nociršanai. Savukārt MK noteikumu Nr. 309 9. punktā noteiktajā gadījumā ir nepieciešama Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja, kas izsniegta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, sugu un biotopu aizsardzību.

Ņemot vērā minēto, ja Jūsu gadījums nav attiecināms uz MK noteikumu Nr. 309 4. un 9. punktā noteikto tiesisko regulējumu, Jums nav nepieciešama atļauja koku ciršanai ārpus meža.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas