E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16897
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Personas datu izpaušana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2019
Lita

Labdien! Pie kāda datu pārziņa griezties, lai uzzinātu, vai kāds cilvēks vai organizācija/firma nav griezusies pie šī datu pārziņa ar lūgumu sniegt personas datus par mani un par maniem ģimenes locekļiem, t.i., viņu adreses, ģimenes sastāvu? Man ir aizdomas, ka bez manas un manu ģimenes locekļu atļaujas tika saņemta un nodota svešiem cilvēkiem minētā informācija, proti, māju adreses, ģimeņu locekļu sastāvs u. c. personīgās dzīves fakti, kurus nav iespējams uzzināt, to nepajautājot man un manām paziņām personīgi. Kādi datu pārziņi atbild par šo datu glabāšanu un piekļūšanu tiem?

A
atbild:
13. maijā, 2019

Lai saņemtu informāciju attiecībā uz Jūsu personas datu izpaušanu, t.i., realizētu Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 15. pantā noteiktās tiesības, Jums ir jāvēršas pie attiecīgā datu apstrādes pārziņa ar motivētu iesniegumu. Tādējādi, lai noskaidrotu datu apstrādes pārziņus, kuru rīcībā ir Jūsu dati, sākotnēji ir jāsaprot, kādas kategorijas personas dati tika izpausti (piem., adrese, ģimenes stāvoklis, sastāvs utt.).

Par adreses izpaušanu Jums būtu jāvēršas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kuras kompetencē ir iedzīvotāju reģistra uzturēšana. Plašāka informācija par PMLP uzturētiem reģistriem un apstrādāto informāciju ir pieejama PMLP mājaslapā. Taču ir jāsaprot, ka PMLP nav vienīgais pārzinis, kā rīcībā var būtu dati par Jūsu faktiskās vai deklarētās dzīvesvietas adresi. Šādi pārziņi var būt jebkuras fiziskās vai juridiskās personas, kuru rīcībā Jūsu personas dati (adrese) ir nonākuši likumīgi, piemēram, publiskie reģistri, īpašuma apsaimniekotāji, līgumslēdzējpuses u. c.

Datu apstrāde ir likumīga, ja tā ir veikta, pamatojoties uz regulas 6. panta 1. punkta “a”–“f” apakšpunktā minētajiem tiesiskajiem pamatiem, t.i., Jūsu piekrišana (6. panta 1. punkta “a” apakšpunkts) ir tikai viens, bet nebūt ne vienīgais datu apstrādes tiesiskais pamats.

Lai noskaidrotu personas, kurām ir izpausti dati par Jūsu ģimenes sastāvu, Jums būtu jāvēršas Latvijas Republikas Dzimtsarakstu departamentā, kura kompetencē ir uzturēt Civilstāvokļa aktu reģistru. Plašāka informācija ir pieejama departamenta mājaslapā.

Realizējot savas tiesības, Jums ir jāņem vērā, ka regulas nosacījumi un prasības, kā arī Jūsu tiesības nav absolūtas, t.i., regula paredz izņēmuma gadījumus, kādos to nepiemēro. Arī Fizisko personu datu apstrādes likums paredz izņēmumus datu subjektu tiesību realizēšanā un regulas piemērošanā. Tādējādi saskaņā ar likuma 27. pantu ir noteiktas jomas, kurās datu subjekta tiesības saņemt informāciju par tā datu saņēmējiem ir ierobežotas.

Jebkurā gadījumā saskaņā ar 27. panta 3. daļu datu subjekts var saņemt informāciju par tā datu saņēmējiem vai saņēmēju kategorijām, kam dati ir izpausti pēdējo divu gadu laikā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas