E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16891
Lasīšanai: 5 minūtes

Par žoga būvēšanu daudzdzīvokļu mājas pagalmā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2019
Inese Liepiņa

Labdien! Pirms 2 gadiem Jūsu portāla atbilde uz manu jautājumu ļāva realizēt kādu daudzdzīvokļu mājai nozīmīgu jautājumu, tāpēc vēršos atkal pie Jums. Esmu viena no dzīvokļu īpašniecēm Maskavas ielā 259 k-2. Tieši pirms mēneša tika atklāts tirdzniecības centrs “Akropole” un nojaukts vēsturiskais žogs, kas atdalīja dzīvojamo māju no kādreizējās Kuzņecova rūpnīcas teritorijas, kā rezultātā 90% apmeklētāju (tie ir tūkstoši) no sabiedriskā transporta pieturas “Dienvidu tilts”, lai nokļūtu tirdzniecības centrā, šķērso mūsu kopīpašumu: 1) zaļā zona, kas ir zemes robežās ar “Akropoli”, tiek iznīcināta pilnībā; 2) māja tiek apskādēta visos iespējamos veidos no apmeklētāju puses, ieskaitot sienu apzīmēšanu; 3) tirdzniecības centra apmeklētāji saskrāpē šī īpašuma iekšpagalmā novietotās automašīnas; 4) mājas teritorija tiek piesārņota katru dienu ar dažāda veida iepakojumiem, stikla taru, kura bieži tiek sasista pret mājas sienu vai nomesta mājas teritorijā, kā rezultātā gājējiem rodas konflikti ar sētnieci un dzīvokļu īpašniekiem, jo īpašumam tiek nodarīti būtiski zaudējumi; 5) ir bijuši mēģinājumi fiziski iespaidot šajā īpašumā dzīvojošos no centra apmeklētāju puses. Esmu atradusi Rīgā dažas PSRS laikos celtās daudzdzīvokļu mājas, kuras ir uzstādījušas žogu savam kopīpašumam, lai pasargātu tos no vandalisma. Mūsu Dzīvokļu īpašnieku kopība ir: 1) veikusi aptauju par teritorijas iežogošanu un saņēmusi 77% piekrišanu; 2) iesniegusi RP būvvaldei iesniegumu un skici sadarbībā ar arhitektu “Par teritorijas norobežošanu”. Jautājums: vai mums ir tiesīgi atteikt, ja vēlamies pasargāt sevi un savu īpašumu, lūgumu atļaut mums uzstādīt žogu, ja vēsturisko žogu nojauca bez saskaņošanas ar mums, vai mums būs jāprasa robežu zemes īpašnieka – kaimiņa – piekrišana tam, ka vēlamies uzstādīt žogu, un vai šajā gadījumā viņš ir tiesīgs atteikt mums, jo faktiski mūsu īpašumā esošā zeme tiek izmantota viņa interesēs kā gājēju ceļš uz viņa īpašumu – peļņās gūšanas nolūkos, neraugoties uz to, ka gar zemes īpašumu robežu ir speciāli izbūvēti gājēju trotuāri, bet nav nevienas norādes no sabiedriskā transporta mezgliem, kā nokļūt uz tirdzniecības centru, nešķērsojot svešus īpašumus?

A
atbild:
28. maijā, 2019

Saistībā ar žogu būvniecību Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” atrodams šāds regulējums:

“366. Aizliegts nožogot zemesgabalus, kuros atrodas esošs daudzdzīvokļu nams vai nami, kuri ir funkcionāli saistīti ar blakus zemesgabalos esošajiem daudzdzīvokļu namiem un veido kopēju teritoriju ar vienotu publisko infrastruktūru un vienotiem teritorijas labiekārtojuma risinājumiem (apstādījumi, gājēju celiņi, soliņi, apgaismojums, bērnu rotaļu laukumi, sporta laukumi u.c.), izņemot, ja:

366.1. teritorijas kopēja nožogošana ir bijusi paredzēta attiecīgo daudzdzīvokļu namu kompleksa vēsturiskajos daudzdzīvokļu namu būvniecības būvprojektos;

366.2. teritorijas kopēja nožogošana paredzēta detālplānojumā.”

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītāja Vitolda Peipiņa komentārs: “Tikai pēc situācijas apraksta, neiedziļinoties dokumentos, konkrētu atbildi sniegt nav iespējams. Piemēram, svarīgi ir zināt, vai jaunais žogs iecerēts tieši vēsturiskā žoga robežās, vai ir saglabājusies iepriekšējā žoga vieta. Ja projekts ir iesniegts būvvaldē, tā pieņem lēmumu būvniecību vai nu atļaut, vai neatļaut. Ja Jūs neapmierina būvvaldes atbilde, varat šo lēmumu pārsūdzēt. Tad būvvalde, atsaucoties uz būvnormatīviem, detalizēti pamatos, kādēļ būvniecība nav atbalstāma. Ja žoga izbūve paredzēta kaut nedaudz atšķirīgās robežās nekā iepriekš, tad pilnīgi noteikti ir nepieciešama robežu zemes īpašnieka piekrišana.”

Ja ar žoga būvniecības ieceri saistītie sarežģījumi šķiet pašu spēkiem neatrisināmi, ieteicama nekustamā īpašumā lietās pieredzējuša jurista konsultācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas