E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16876
Lasīšanai: 2 minūtes

Brīvdiena, bērnam beidzot pirmsskolas izglītības iestādi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2019
Kristīne

Labdien! Strādāju pašvaldības iestādē. Atsaucoties uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 4. panta 4. punkta 4. apakšpunktu, lūdzu brīvdienu sakarā ar to, ka bērnam pirmsskolas izglītības iestādē ir izlaidums. Atteica, jo bērns neabsolvējot pirmsskolas izglītības iestādi, un vispār šī pašvaldības iestāde tā nepraktizējot, ka tiek dota brīvdiena, bērnam pabeidzot pirmsskolas izglītības iestādi. Ar šī panta kontekstu mana pašvaldības iestāde saprot pamatizglītības un vidusskolas izlaidumu. Vai tiešām pirmsskolas izglītības iestādes izlaidums šajā pantā neiekļaujas?

A
atbild:
31. maijā, 2019
Valsts kanceleja
Ineta Artemjeva, Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 4. punkta normas ir skatāmas kontekstā ar Izglītības likuma 5. panta normām, kas nosaka četras izglītojamā iegūstamās izglītības pakāpes: pirmsskolas izglītība, pamatizglītība, vidējā izglītība un augstākā izglītība. To iegūšana ietver secīgus nobeigtus izglītības posmus. Tādējādi Valsts kancelejas ieskatā arī attiecībā uz izglītojamā pirmsskolas izglītības programmas pabeigšanu (bērnudārza izlaidums) varētu tikt piešķirta apmaksāta brīvdiena izlaiduma dienā.

Vienlaikus atzīstams, ka Atlīdzības likuma 3. panta ceturtās daļas 4. punkta norma nav obligāta un automātiski nerada tiesības uz šādas brīvdienas piešķiršanu.

Tiesības uz šādu apmaksātu brīvdienu izlaiduma dienā amatpersonai (darbiniekam) rodas tad, ja iestādes vadītājs šādu normu ir iekļāvis iestādes izstrādātajā iekšējā normatīvajā aktā, kas nosaka darba samaksas politiku konkrētajā iestādē, darba koplīgumā vai darba līgumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas