E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16684
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Bērna dzimšanas apliecība tēva atvaļinājumam obligāta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2019
Arvīds

Labdien! Jautājums par paternitātes pabalstu un bērna dzimšanas apliecību. Saprotu, ka paternitātes atvaļinājumam var pieteikties tikai tad, kad ir dzimšanas apliecība. Bet cik ilgā laikā pēc dzimšanas to var nokārtot? Kāds ir process?

Kā arī, piemērs, bērns piedzimst 11. maijā. Vai drīkstu paternitātes atvaļinājumu ņemt uzreiz ar 12. maiju un tad atvaļinājuma laikā nokārtot dzimšanas apliecību un iesniegt darbā iesniegumu? P.S. Neesam laulībā. Paldies!

A
atbild:
10. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Paternitātes atvaļinājumu darba devējs piešķir bērna tēvam, pamatojoties uz šī darbinieka iesniegumu un apliecinājumu – bērna dzimšanas apliecību.  To nosaka Darba likuma 155. pants. Laulības esamība vai neesamība nav saistīta ar paternitātes atvaļinājuma izmantošanu.

Šāds atvaļinājums kopumā ir 10 kalendāra dienas. Atvaļinājumu bērna tēvs var prasīt piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.  Pieteikties ātrāk uz šo atvaļinājumu nevar. Šo atvaļinājumu apmaksās valsts VSAA personā, piešķirot tēvam paternitātes pabalstu.

Tāpēc pēc paternitātes atvaļinājuma piešķiršanas darba devējs par to paziņos VSAA un Jums VSAA būs jāiesniedz iesniegums par paternitātes pabalsta piešķiršanu. To var izdarīt arī elektroniski. Informācija par paternitātes pabalsta pieprasīšanu un saņemšanu ir atrodama VSAA mājaslapā.

Bērna dzimšanas apliecības izsniegšana mūsdienās neaizņem daudz laika. Dažās vietās atbilstoši Civilstāvokļa akta reģistrācijas likuma 26. panta otrajai daļai to var saņemt jau dzemdību nodaļā. Citviet ir jāgriežas dzimtsarakstu nodaļā vai pašvaldībā, kur tiek reģistrēti jaundzimušie. Līdzi jāņem ārstniecības iestādes apliecinājums par bērna piedzimšanu un abu bērnu vecāku dokumenti. Dzimšanas apliecību izsniedz tajā pašā dienā. Tā kā neesat ar bērna māti laulībā, jūsu gadījumā sākotnēji būs nepieciešama paternitātes atzīšana, tāpēc dzimtsarakstu nodaļā būs jāierodas abiem vecākiem.

Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā Bērna dzimšanas fakta reģistrācija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas