E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23464
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kāds sods paredzēts par marihuānas glabāšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2021
Janka Lielais

Labdien! Mani nesen aizturēja pie stūres bez tiesībām un atrada 2,9 g marihuānas. Cik liels sods būs par marihuānu? Vai varbūt būs brīdinājums?

A
atbild:
29. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbildība par narkotisko vielu glabāšanu iestājas no jebkāda konstatētā narkotisko vielu daudzuma.

Narkotisko vielu apmēri ir noteikti likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumā.

Marihuāna minēta 7. punktā: “Augu valsts produkti ar narkotisku iedarbību, kas klasificēti atbilstoši 1961. gada 30. marta Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām”, kur noteikts, ka apmērs, līdz kuram daudzumi atzīstami par nelieliem, neizžāvētai marihuānai ir 5 g, izžāvētai 1 g, savukārt par lieliem daudzumiem attiecīgi atzīstami 1 kg un 100 g.

Atbildība par nelielu narkotisko vielu apmēru paredzēta Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likuma 48. pantā, proti, par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām.

Par atteikšanos no narkotisko vai psihotropo vielu ietekmes medicīniskās pārbaudes piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām.

Piemērojot administratīvo sodu par šā panta pirmajā daļā paredzēto pārkāpumu, personu vienlaikus rakstveidā brīdina par kriminālatbildību, ja tā gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas neatļauti iegādāsies vai glabās narkotiskās vai psihotropās vielas nelielā apmērā vai neatļauti tās lietos.

Ja narkotiskās vielas nelielā apmērā tiek konstatētas pēc brīdinājuma piemērošanas, tad iestājas kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 253.2 panta pirmo daļu, t. i., par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas