E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16657
Lasīšanai: 3 minūtes
1
20
1
20

Cik ilgā laikā jāpiesakās mantojumam, un ar kādām izmaksām jārēķinās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2019
Liene

Man ir nomirusi mamma, bet mantojuma lietas netika nokārtotas. Cik ilgā laikā man ir jāpiesakās mantojumam, un ar kādām pirmajām izmaksām jārēķinās? Māsa atteiksies no mantojuma par labu man. Kādi dokumenti ir jāsagatavo?

A
atbild:
13. augustā, 2019
Latvijas notārs
Vitālijs Bogdāns, zvērināts notārs

Griba pieņemt mantojumu Jūsu gadījumā jāizsaka gada laikā no mantojuma atklāšanās vai ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos. Taču ir iespēja mantot arī pēc šī termiņa, ja mantojums pieņemts faktiskā valdījumā, piemēram, turpinot lietot un uzturēt nekustamo īpašumu. Aicinu iespējami drīz vērsties mantojuma lietas kārtošanai pie jebkura zvērināta notāra, kas praktizē teritorijā, kurā bija Jūsu mammas pēdējā deklarētā dzīvesvieta.

Ja mantojumā ir ne tikai manta, bet arī parādi, ir iespēja pieņemt mantojumu ar inventāra tiesību, tādējādi nodrošinot, ka par mantojuma parādiem atbildat tikai mantotās mantas apmērā, nevis arī ar to mantu, kas Jums jau pieder. Lai šo iespēju varētu izmantot, griba mantot ar inventāra tiesību jāizsaka divu mēnešu laikā no mantojuma atklāšanās vai uzzināšanas par mantojuma atklāšanos.

Nepieciešamie dokumenti: mammas miršanas apliecība, Jūsu pase vai personas apliecība jeb ID karte un dzimšanas apliecība, laulības apliecība, ja mainīts uzvārds, mantojamās mantas saraksts un novērtējums, ziņas (vārds, uzvārds, personas kods (ja zināms), adrese) par citiem zināmajiem mantiniekiem, testaments vai mantojuma līgums, ja tāds ir Jūsu rīcībā.

Mantojuma lietas uzsākšanas aptuvenās izmaksas ir 60 EUR. Tajos ietilpst mantošanas iesniegums, ko zvērināts notārs sagatavos pēc apstākļu noskaidrošanas un sarunas ar mantinieku, mantinieka un mantojuma atstājēja datu pārbaude Iedzīvotāju reģistrā, mantinieka dokumentu pārbaude Nederīgo dokumentu reģistrā, mantojuma atklāšanās sludinājums “Latvijas Vēstnesī”, kā arī PVN 21% un valsts nodevas par notariālo darbību izpildi.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas