E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16636
Lasīšanai: 3 minūtes
1
11
1
11

Emocionālā vardarbība pret bērnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
HANNA

Labdien! Man skolā notika incidents ar klasesbiedriem. Devos pie klases audzinātājas noskaidrot visu, ko un kā darīt. Līdzi nāca klasesbiedrene, kura visu privāto (konfidenciālo) sarunu ierakstīja un nosūtīja klasesbiedrenei. Pēc tam šī saruna tika nosūtīta tālāk visiem klasesbiedriem. Vai tas ir krimināls pārkāpums? Vai ir nozīme rakstīt iesniegumu par notikušo? Visa incidenta laikā es tiku apsmieta, izstumta un apsaukāta. Kā rīkoties?

A
atbild:
03. aprīlī, 2019

Jūsu aprakstītajā situācijā ir konstatējamas emocionālās vardarbības pret bērnu pazīmes Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 12. punkta izpratnē. Te pirmšķietami ir saskatāmas administratīvā, nevis krimināltiesiskā pārkāpuma sastāva pazīmes. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 172.2 pantu par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz četrsimt eiro apmērā.

Tādējādi Jums par notikušo faktu ir tiesības vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, kuras kompetencē saskaņā ar “Likuma par policiju” 10. panta 6. punktu ir izmeklēt arī administratīvos pārkāpumus un saukt pie atbildības atbildīgās personas.

Savukārt, lai izvērtētu, vai Jūsu aprakstītās situācijas gadījumā arī ir piemērojama izglītības iestādes atbildība par notikušo, Jums ir jāvēršas Bērnu tiesību aizsardzības centrā ar iesniegumu un situācijas aprakstu.

Jūs norādāt, ka saruna ar izglītības iestādes darbinieku tika ierakstīta (audio/video datu fiksācija) un turpmāk izplatīta Jūsu klasesbiedru starpā. Minētā rīcība (datu fiksācija un turpmāka izplatīšana) ir Jūsu personas datu apstrāde, kura nevar būt atzīta par datu apstrādi personīgajām vai mājsaimniecības vajadzībām, līdz ar to šādām darbībām ir piemērojamas Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 prasības. Regulas 5. pants nosaka datu apstrādes pamatprincipus, t.i., datu apstrāde ir pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja tā tiek veikta likumīgi. Jūsu sniegtais izklāsts liecina, ka šāda datu apstrāde ir notikusi bez tiesiska pamata, t.i., pārkāpjot regulas prasības.

Ņemot vērā minēto, par šādu datu apstrādes pārkāpumu Jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu Datu valsts inspekcijā. Iesniegumu paraugi pieejami šeit.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas