E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16533
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Kā sava SIA ietekmē “māmiņu algu”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2019
Annija

Šobrīd esmu gandrīz 6. grūtniecības mēnesī. Plānoju pēc bērna piedzimšanas atvērt savu SIA. Vai un kā tas ietekmē māmiņu algas saņemšanu? Vai juridiski drīkstu dibināt savu SIA, ja esmu darba attiecībās, bet dekrētā? 

A
atbild:
19. martā, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Uzņēmumu reģistrs
Evija Rimšāne, sabiedrisko attiecību speciāliste

Vecāku pabalsts piešķirtajā apmērā tiek izmaksāts, ja, kopjot bērnu, atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā vai arī negūstat ienākumus kā pašnodarbinātā. Savukārt, turpinot vai atsākot strādāt un gūt ienākumus bērna kopšanas laikā, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Komercsabiedrības dibināšanas fakts vēl neietekmē izmaksājamā pabalsta apmēru. Svarīgs ir Jūsu turpmākais statuss uzņēmumā un fakts, vai gūsiet ienākumus kā darba ņēmējs.

Proti, ja, būdama sava uzņēmuma īpašniece, likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē būsiet tajā arī darba ņēmēja, attiecīgi būsiet reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID) kā darba ņēmēja, uz Jums attieksies visi tie paši nosacījumi kā uz jebkuru citu darba ņēmēju. Tas nozīmē, ja bērna kopšanas laikā gūsiet ienākumus kā darba ņēmēja, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtās pabalsta summas. Savukārt, ja atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā, tad, tāpat kā iepriekš, pabalsts tiks izmaksāts piešķirtajā apmērā. Tāpat pabalsts tiks izmaksāts piešķirtajā apmērā, ja Jums būs jāveic obligātās iemaksas nevis kā darba ņēmējai, bet tikai kā komercsabiedrības valdes loceklei.

Jautājumā norādītā situācija nerada šķēršļus dibināt personai SIA.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas