E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16467
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja komersants neinformē par aprēķināto parādu, var vērsties PTAC

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Aija

Labdien! Februārī saņēmu rēķinu no “Pilsētas zemes dienesta” par zemes nomu (zem daudzdzīvokļu mājas) par 2018. gadu, ko labprāt apmaksātu, bet rēķina beigās ir ieraksts – kavēti maksājumi 64,82 EUR, kas rēķina summu palielina līdz 124,37 EUR. Nav informācijas, par ko ir kavējums, un zvanot viņi teica, ka rēķins netiks pārrakstīts ar skaidrojumu par kavēto summu. Uzrakstīju viņiem ierakstītu vēstuli ar lūgumu pārrakstīt rēķinu un atsūtīt dokumentus, no kā radies parāds, atbilde nav saņemta. Rēķina samaksas termiņš ir šī gada 7. marts. Baidos, ka tiks piesaistīta parādu piedziņas kompānija. Kā rīkoties šajā situācijā, lai vēlāk nav jāmaksā arī piedziņas kompānijai?

A
atbild:
07. martā, 2019
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Santa Zarāne, Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

Patērētājam ir tiesības vērsties pie kreditora (komersanta) un saņemt informāciju/skaidrojumu par kreditora pieprasītajiem maksājumiem (parādu). Situācijā, ja kreditors nesniedz patērētājam atbildi par aprēķinātajiem maksājumiem (parādu), patērētājam ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) ar rakstveida iesniegumu, pievienojot tā pielikumā kreditoram adresētā iesnieguma kopiju.

Uzsākot parāda atgūšanas procesu, kreditoram ir pienākums sniegt patērētājam Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. panta pirmajā daļā noteikto informāciju. Saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. panta pirmās daļas 4. un 5. punktu kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. Šajā paziņojumā sniedzama šāda informācija: kreditora prasījuma rašanās tiesiskais pamats – kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veids, darījuma noslēgšanas datums un darījuma priekšmets, parāda apmērs, tai skaitā pamatparāda apmērs, procenti par naudas summas vai citu atvietojamu lietu lietošanas atvēlējumu, pielīgtie vai likumiskie procenti un līgumsoda apmērs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas