E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16417
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Strīds par darba samaksu risināms uz vietas vai tiesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Maija

Esmu farmaceite privātā aptiekā, man līgumā noteikta darba samaksa 4 eiro stundā bruto. Saņemot algu par janvāri, tā bija mazāka par apmēram 100 eiro. Nekādu izmaiņu līgumā par darba samaksu nav bijis. Vai uz privātiem darba devējiem attiecas likums, ka par izmaiņām darba samaksā ir jābrīdina darbinieks mēnesi iepriekš rakstveidā? Kur man griezties, lai saņemtu, manuprāt, nelikumīgi ieturēto algu? Paldies par atbildi!

A
atbild:
21. martā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma normas ir saistošas visiem darba devējiem. Grozījumi darba līgumā parasti tiek noformēti kā vienošanās, un tai ir jāpiekrīt abām pusēm, apliecinot ar savu parakstu.

Jāņem vērā, ka jebkura situācija, kad ir strīds starp darba devēju un darba ņēmēju, sākotnēji ir risināma uz vietas uzņēmumā sarunu ceļā. Ja kopsaucēju atrast nevar, tad ir jāgriežas ar prasības pieteikumu tiesā divu gadu laikā no prasījuma rašanās brīža.  

Šādā situācijā saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja ar lūgumu izskaidrot izmaksātās darba samaksas aprēķinu saskaņā ar konkrētā mēneša darba grafiku un Jūsu darba līguma noteikumiem.  

Negatīva sarunas scenārija gadījumā Jūs varat informēt darba devēju par savu nodomu nepamatoti neizmaksāto darba samaksu piedzīt tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas