E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16213
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Atkritumi
2
1
2
1

Kā jārīkojas ar apraktiem būvgružiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
Zanda

Iegādājāmies ainavisku zemesgabalu lauku ciematā. Uz zemesgabala šobrīd nav ne būvju, ne komunikāciju, taču senāk uz tā atradusies daudzdzīvokļu koka stāvbūve ar laukakmens pamatiem (pamati vairs neeksistē ne dabā, ne zemesgrāmatā). Pēc 100% naudas apmaksas un notariālā apstiprinājuma pārdevējs atklāja, ka visa vētras laikā sabrukusī māja pirms dažiem gadiem ar kāpurķēžu tehnikas palīdzību aprakta turpat, zem zemes. Gan pārdevējs, gan starpnieks jau sākotnēji noskaidroja mūsu zemes iegādes mērķi – ģimenes privātmājas būvniecība. Tas, ka sabrukušās mājas gadījumā varētu būt pielietots šāds risinājums, pat prātā nenāca, bet ir skaidrs, ka mums priekšā ir lielas, neplānotas izmaksas – aprakto būvatkritumu izrakšana, izvešana, būvatkritumu nodošana poligonam un jauna materiāla iegāde, piegāde lielās bedres aizrakšanai. Īpašumu gribam paturēt, bet gribam saprast, kā jārīkojas saskaņā ar likumu, noteikumu prasībām – vai par apraktiem būvgružiem kādam ir jāziņo? Mēs to visu noteikti raksim laukā, jo uz trūdoša koka neko nav iespējams būvēt.

A
atbild:
13. februārī, 2019
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Ieva Upīte, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu zemes īpašniekam, kura īpašumā tiek prettiesiski novietoti sadzīves, bīstamie un ražošanas atkritumi, tajā skaitā būvniecības atkritumi, tam neparedzētā vietā, ir pienākums nodot tos atkritumu apsaimniekotājam, kurš ir saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu apsaimniekošanai.

Zemes īpašnieks sedz šo atkritumu apsaimniekošanas izmaksas un ir tiesīgs prasīt zaudējumu atlīdzību no šo atkritumu radītāja. Ja attiecīgo atkritumu radītājs ir noskaidrots, atkritumu apsaimniekošanas izmaksas jāsedz attiecīgo atkritumu radītājam.

Normatīvais regulējums nenosaka ziņošanu par savā teritorijā konstatētiem būvgružiem, kas radušies pēc konkrētās situācijas apraksta. Par šāda veida būvgružu uzskaiti, ziņošanu, apsaimniekošanu būs atbildīgs tas atkritumu apsaimniekotājs, kurš no jums šos atkritumus pieņems. Par atkritumu apsaimniekotāju, kas sniedz šādus pakalpojumus, var interesēties savā pašvaldībā, tajā skaitā iepazīstoties ar tās izdotajiem saistošajiem noteikumiem par atkritumu apsaimniekošanu pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas