E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16195
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Darījumi ar īpašumu, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2019
Elvijs

Vēlos iegādāties īpašumu, bet pašreizējais īpašnieks to nav privatizējis, nav ierakstīts zemesgrāmatā. Kādi būtu soļi šādu īpašumu iegādāties un privatizēt? 

A
atbild:
06. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Lasītājs nav sniedzis visaptverošu situācijas izklāstu, taču varu secināt, ka ir kāds iemesls kādu nekustamā īpašuma turētāju vai varbūt valdītāju atzīt par tiesīgo personu, kas rīkojas ar īpašumu kā īpašnieks. Atkarībā no tā, vai šī tiesīgā persona, kas jautājumā nodēvēta par īpašnieku, ir apveltīta ar kādām prioritārām tiesībām īpašuma iegādē (lasītājs norādījis privatizāciju), ir veicināma īpašuma ierakstīšana zemesgrāmatā, lai par apspriesto nekustamā īpašuma objektu varētu slēgt darījumu ar tiesīgo personu, kas ierakstījusi nekustamo īpašumu zemesgrāmatā un kurai uz to nostiprinātas īpašuma tiesības.

Civillikuma 2031. pantā paredzēta pircēju atstumšana, atkāpjoties no apsolījuma pārdot, kā arī noteikta prioritāte vairāku pircēju gadījumā: “Pārdodot nekustamu īpašumu, priekšroka ir tam pircējam, kura līgums ierakstīts zemes grāmatās.” Likums arī paredz atstumtajam pircējam atlīdzināt zaudējumus. Savukārt Civillikuma 994. pants nosaka, ka “par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās”, tādēļ līdz nekustamā īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā iespējama vienošanās vien par īpašuma iegādāšanos nākotnē, kas atkarībā no līguma satura var būt un var nebūt saistoša pēc nekustamā īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā. Tādēļ tas ir augsta riska darījums, ko pieļaujams slēgt vien pēc rūpīgām un detalizētām konsultācijām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas