E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16141
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja strādā Latvijā un Lietuvā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2019
Elva

Strādāju un maksāju nodokļus Latvijā, bet ir vēl otrs darbs, kur firma reģistrēta ārzemēs un nodokļus par mani maksā Lietuvā. Kāda ir situācija, dodoties grūtniecības un bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai pabalstu aprēķinās tikai no LV gūtajiem ienākumiem? Vai varu turpināt strādāt tikai ārzemju uzņēmumam, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, un turpināt saņemt LV noteiktos pabalstus pilnā apmērā?

A
atbild:
16. janvārī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No jautājuma satura var secināt, ka par personu sociālās apdrošināšanas iemaksas nepamatoti tiek veiktas divās ES dalībvalstīs – Latvijā un Lietuvā. Saskaņā ar regulas Nr. 883/2004 11. panta 1. punktu  persona, kura strādā divās vai vairākās ES dalībvalstīs, var būt pakļauta tikai vienas dalībvalsts tiesību aktiem.

Tādējādi sociālās apdrošināšanas iemaksas par personu ir jāmaksā tikai vienā dalībvalstī. Personām, kuras ir nodarbinātas divās vai vairāk dalībvalstīs, piemērojamie tiesību akti tiek noteikti saskaņā ar regulas Nr. 883/2004 13. panta noteikumiem. Personai, kura strādā divās vai vairākās valstīs, ir pienākums par to informēt savas dzīvesvietas valsts kompetento iestādi (Latvijā – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru), kas noteiks, kuras valsts tiesību akti ir piemērojami – Latvijas vai Lietuvas. 

Lai noteiktu, kurā valstī ir jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, personai jāvēršas VSAA un jālūdz noteikt piemērojamos tiesību aktus un izsniegt A1 sertifikātu. Ja tiks konstatēts, ka personai ir piemērojami Latvijas tiesību akti, VSAA personai izsniegs A1 sertifikātu, kas apliecinās, ka sakarā ar darbu Latvijā un Lietuvā uz personu attiecas Latvijas tiesību akti sociālās drošības jomā. Tādējādi no Latvijā un Lietuvā gūtajiem ienākumiem sociālās apdrošināšanas iemaksas būs jāveic Latvijā saskaņā ar Latvijas tiesību aktos noteikto. A1 sertifikāts var tikt izsniegts arī par atpakaļejošu periodu, vienojoties ar otras dalībvalsts kompetento iestādi. Ja iemaksas par vienu un to pašu periodu ir veiktas divās dalībvalstīs, tad pēc piemērojamo tiesību aktu noteikšanas tiks risināts jautājums par nepamatoti veikto iemaksu pārnešanu uz kompetento valsti.  

Informācija par piemērojamiem tiesību aktiem pieejama VSAA mājaslapā: https://www.vsaa.gov.lv/pakalpojumi/pakalpojumi-eiropas-savieniba/darbs-cita-es-valsti-a1-sertifikats/.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. panta pirmo daļu maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Līdz ar to, ja persona, kura nodarbināta pie diviem darba devējiem, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā pie viena no tiem turpinās strādāt, tad viņai nebūs tiesību saņemt maternitātes pabalstu. Savukārt, ja personai pie abiem darba devējiem būs piešķirts ar grūtniecību un dzemdībām saistīts atvaļinājums, tad maternitātes pabalsts tiks aprēķināts no Latvijā reģistrētajiem ienākumiem. Vēršam uzmanību: ja personai ir VSAA izsniegts A1 sertifikāts, tad arī no Lietuvā gūtajiem ienākumiem sociālajām iemaksām ir jābūt veiktām Latvijā.

Ja persona, kura ir nodarbināta pie diviem darba devējiem, bet pie viena no tiem turpinās strādāt un gūt ienākumus (neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā), tad saskaņā ar  likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešo daļu vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Arī vecāku pabalsts tiek aprēķināts no Latvijā reģistrētajiem ienākumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas