E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16073
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašvaldība var vienoties ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa atsavināšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2019
Daina

Labdien! Palīdziet, lūdzu, izskaidrot radušos situāciju. Novada pašvaldība ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu, kur ar projekta īstenošanu pašvaldībai būs iespēja saņemt publisko finansējumu, apstiprināja projektu par pašvaldības autoceļa pārbūvi. Projektā minētais autoceļš beidzas pie mūsu īpašuma robežas. Arī novada teritorijas plānojuma kartē kā pašvaldības autoceļš tas ir iezīmēts līdz mūsu īpašuma robežai. Jāatzīmē, ka pēdējos aptuveni pāris simtus metru līdz mūsu īpašumam ceļš iet cauri kaimiņa īpašumam. Jau no seniem laikiem tas ir bijis vienīgais piebraucamais ceļš pie mūsu īpašuma, un savulaik nav noformēts ceļa servitūts. Veicot ceļa pārbūvi, pašvaldība ar kaimiņu noslēdz zemes nomas līgumu, ar ko ceļa pārbūve tiek pagarināta tikai zināmā daļā kaimiņa zemes, bet atlikušais ceļa posms līdz mūsu īpašuma robežai tiek atstāts bez mazākajām izmaiņām. Nesaprotam, līdz kurienei tad īsti sniedzas pašvaldības autoceļš? Piedodiet, “uz papīra”, t.i., projektos, pašvaldības plānojuma kartē, atskaitēs tiek minēts, ka līdz mūsu īpašuma robežai, bet faktiski tas sniedzas līdz kaimiņa īpašumam, jāsaka, pagalmam. Vai pašvaldība bija tiesīga noslēgt zemes nomas līgumu tikai daļā kaimiņa īpašuma? Vai kaimiņš drīkst atļaut veikt ceļa pārbūvi tikai viņam vēlamajā teritorijā? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
01. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Neiepazīstoties ar dokumentiem un nezinot pašvaldību, kurā atrodas minētie īpašumi un plānota pašvaldības ceļa pārbūve, tikai pēc problēmas vispārīga apraksta konkrētu atbildi uz jautājumu nav iespējams sniegt. Kā iesaka Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, ieinteresētajam zemes īpašniekam jādodas uz vietējo pašvaldību un jānoskaidro visi ar ceļa pārbūvi saistītie fakti un apstākļi, un tad jautājumu iespējams risināt tālāk, iespējams, ar jurista palīdzību. “Jautājumā iekļautā informācija ir pretrunīga. Ir skaidrs, ka tad, ja pašvaldības ceļš atrodas uz privātīpašnieka zemes, par to ir nepieciešama īpaša vienošanās, kas ir pašvaldības un zemes īpašnieka kompetencē.”

Zemes pārvaldības likuma 8. panta “Ceļu uzturēšanai nepieciešamās zemes izmantošana un atsavināšana” otrajā daļā ir šāds regulējums: ja autoceļš reģistrēts kā pašvaldības vai valsts ceļš un iekļauts pašvaldības vai valsts bilancē, reģistrēts pašvaldības ceļu un ielu reģistrā un ir vienota pašvaldības ceļu tīkla sastāvdaļa, tas ir koplietošanas ceļš vai iela. Koplietošanas ceļš vai iela ir patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, kas pieder pašvaldībai un rada īpašuma apgrūtinājumu zemes vienībai, uz kuras tas atrodas.

Savukārt minētā panta septītajā daļā noteikts: “Valsts vai pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām vienojas ar zemes īpašnieku par zemes zem ceļa vai ielas atsavināšanu un atsavina to saskaņā ar normatīvajiem aktiem par sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanu.”

Arī likuma Par autoceļiem 4. pantā iekļautais regulējums norāda – pašvaldību ceļi ir attiecīgo pašvaldību īpašums. Par zemes zem ceļa nomāšanu minētajos normatīvajos aktos nekas nav minēts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas