E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15863
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
3
2
3

Kādos gadījumos var pārtraukt aizgādības tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2018
Laura

Vai var mātei atņemt bērnu, kurš slimo, jo ģimenes ārsts nav laicīgi sācis meklēt vainu. Bērns ar klepu mocījies ir ar pārtraukumiem, no pagājušā gada novembra sākuma. Un, kad nonāca Ventspils slimnīcā, atklājās plaušu karsonis, ar kuru bērns nostaigāja 3 mēnešus. Pirms tam ģimenes ārsts nesūtīja ne uz analīzēm, ne uz RTG, antibiotikas izrakstīja tikai janvārī. Tās arī tika lietotas, bet nepalīdzēja. Un no tā laika bērnam visu laiku RTG uzrāda plaušās pneimoniju. Bāriņtiesa, nepārbaudot slimības vēsturi, grib bērnu mātei atņemt. Māti visu laiku ik pēc trim dienām šķir no bērna uz četrām dienām. Vēlētos zināt – ko mātei iesākt? Gan māte, gan bērns cieš, jo abas visu laiku bijušas kopā un māte darījusi visu, kā ārsti likuši, bet viņa nekad nav saņēmusi paskaidrojumus par bērna veselību. Kad prasījusi, kā var būt plaušu karsonis, ja nav klepus un paaugstināta temperatūra, tikai tagad, kad bija klāt sociālais darbinieks, mātei tika izskaidrots.

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Aizgādības tiesības vecākiem bez nopietna iemesla nepārtrauc. Civillikuma 203. pants nosaka, ka aizgādības tiesības vecākam tiek pārtrauktas, ja bāriņtiesa atzīst, ka:

  • ir faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu;
  • bērns atrodas veselībai vai dzīvībai bīstamos apstākļos vecāka vainas dēļ (vecāku apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ);
  • vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību;
  • vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais;
  • konstatēta vecāka vardarbība pret bērnu, vai ir pamatotas aizdomas par vecāka vardarbību pret bērnu.

Pārtrauktās aizgādības tiesības vecākam var atjaunot, ja bāriņtiesa atzīst, ka nepastāv faktiski šķēršļi, kas liedz vecākam iespēju aprūpēt bērnu. Ja gada laikā no aizgādības tiesību pārtraukšanas nav iespējams tās atjaunot, bāriņtiesa lemj par prasības celšanu tiesā aizgādības tiesību atņemšanai, izņemot gadījumu, kad aizgādības tiesības nevar atjaunot no vecāka neatkarīgu apstākļu dēļ.

Bāriņtiesas lēmumu ieinteresētā persona (bērna māte) var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Administratīvo aktu var apstrīdēt viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas, bet, ja rakstveidā izdotajā administratīvajā aktā nav norādes, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, – viena gada laikā no tā spēkā stāšanās dienas.

Vēršam uzmanību – ja Jums radušās šaubas par ārstniecības iestādes vai ārsta darba kvalitāti (piemēram, aizdomas par nepareizu vai nekvalitatīvi veiktu izmeklēšanu vai ārstēšanu), jāvēršas Veselības inspekcijā ar iesniegumu. Plašāka informācija Veselības inspekcijas mājaslapas sadaļā Veselības aprūpes kvalitāte. Ārsta izvēlētā ārstēšanas taktika tiek atspoguļota pacienta medicīniskajā dokumentācijā. Bērna mātei kā bērna likumiskajai pārstāvei ir tiesības iepazīties ar bērna medicīniskajiem dokumentiem, pieprasīt un saņemt izrakstus, norakstus un kopijas atbilstoši Pacientu tiesību likuma 9. pantā noteiktajam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas