E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15844
Lasīšanai: 4 minūtes

Regulējums kosmētikas importam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2018
Vita

Lūdzu sniegt atbildi, kādi ir personas pienākumi saskaņā ar LR tiesību normām, ja persona vēlas importēt kosmētiku no ārvalstīm (konkrēti – no DĀR), lai to tālāk pārdotu LR patērētājiem? Vai kosmētikas importētājam ir pienākums paziņot par katra jauna kosmētiskā līdzekļa “palaišanu” tirgū, ja jā, tad kāda ir procedūra? Un vai ir noteiktas specifiskas prasības, kas komersantam jāievēro, veicot kosmētikas līdzekļu importu, piemēram, specifiska izglītība?

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Veselības inspekcija
Maija Rumpētere, Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas vadītāja

Veselības inspekcija (turpmāk – Inspekcija) informē, ka importētājs ir atbildīgā persona par importēto kosmētikas līdzekļu drošumu un atbilstību Eiropas Savienībā kosmētikas līdzekļiem noteiktajām prasībām. Tā kā prasības trešajās valstīs var atšķirties no prasībām Eiropas Savienībā, tad par atbilstību ir jāpārliecinās, pirms kosmētikas līdzekļu ievešanas saņemot no ražotāja un pārbaudot katra kosmētikas līdzekļa kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu. Importētājam ir jānodrošina dokumentu kopums, tā sauktā kosmētikas līdzekļa lieta. Vieni no svarīgākajiem lietas dokumentiem ir kosmētikas līdzekļa drošuma ziņojums un apliecinājums par ražošanu saskaņā ar labas ražošanas prakses prasībām. Tādēļ pirms kosmētikas līdzekļu ievešanas jānoskaidro, vai ražotājs piekrīt izsniegt dokumentus, kas Jums kā importētājam nepieciešami, lai komplektētu kosmētikas līdzekļa lietu saskaņā ar Regulas 1223/2009 10., 11. pantā un I pielikumā minēto.

Tā kā šie dokumenti satur informāciju par katra kosmētikas līdzekļa kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu un citu informāciju, kas ir ražotāja komercnoslēpums, tad Jums tos iespējams saņemt tikai no ražotāja.

Inspekcija informē, ka prasības kosmētikas līdzekļiem, kā arī šo prasību ievērošanas uzraudzības kārtību nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem (turpmāk – Regula 1223/2009), kā arī Ministru kabineta 02.07.2013. noteikumi Nr. 354 “Kosmētikas līdzekļu būtisko prasību nodrošināšanas kārtība” un Komisijas Regula Nr. 655/2013 (2013. gada 10. jūlijs), ar ko nosaka kopējus kritērijus tādu apgalvojumu pamatojumam, kas attiecas uz kosmētikas līdzekļiem.

Atbildīgās personas pienākumi ir uzskaitīti Regulas 1223/2009 5. pantā. Normatīvie akti neuzliek par pienākumu sertificēt kosmētikas līdzekļus vai saņemt atļauju no Inspekcijas to pārdošanai Latvijas teritorijā.

Atbildīgā persona, pirms kosmētikas līdzekli laiž tirgū, iesniedz informāciju kosmētikas līdzekļu elektroniskās paziņošanas portālā CPNP saskaņā ar Regulas 1223/2009 13. pantu.

Prasības izglītībai ir noteiktas personai, kas veic drošuma novērtējumu. To var veikt persona, kurai ir diploms vai cits pierādījums par oficiālo kvalifikāciju, kas ir piešķirta pēc teorētisku un praktisku studiju programmas apguves augstskolā farmācijas, toksikoloģijas, medicīnas vai tamlīdzīgā zinātnes nozarē vai pēc tādas programmas apguves, ko dalībvalsts ir atzinusi par minētajai programmai līdzvērtīgu.

Normatīvie akti un skaidrojumi pieejami Inspekcijas mājaslapas sadaļā Ķīmija un kosmētika.

Ja Jums rodas papildu jautājumi, aicinām zvanīt pa tālruni 67081658 vai griezties elektroniski, e-pasta adrese – dati@vi.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas