E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15682
Lasīšanai: 3 minūtes

Saņemot bezdarbnieka pabalstu, nevar būt sociāli apdrošināts kā darba ņēmējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Gints

Labdien! Esmu aktīvi strādājis nu jau 10 gadus, un nu sanāca zaudēt darbu (štatu samazināšana). Vēlos pirmoreiz izmantot bezdarbnieka pabalstu, bet pašlaik mācos ES projektā gada garumā, drīzumā sāksies skolā prakse. Mācos mežsaimniecību. Prakse ilgs pāris mēnešus. Sakarā ar to, ka, piemēram, praksē man darba algu nemaksā, kā tas attieksies uz bezdarbnieku pabalstu?
Vai es zaudēju pabalstu, jo esmu nodarbināts praksē, par kuru man nemaksā?
Ja man praksē tomēr maksātu, vai es zaudētu bezdarbnieka pabalstu?
Kā prakse ietekmē bezdarbnieka pabalsta saņemšanu?

A
atbild:
27. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir balstītas uz sociālajām iemaksām bezdarba apdrošināšanai un tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu ir trīs nosacījumi: persona ir reģistrējusies NVA, ir piešķirts bezdarbnieka statuss, kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks noslēdz līgumu par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu vai noslēdz darba līgumu dalībai citos Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā noteiktajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos, iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu uz laiku līdz diviem mēnešiem.

Aktīvie nodarbinātības pasākumi ir uzskaitīti Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 3. pantā.

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu izbeidz, ja persona zaudē bezdarbnieka statusu; Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, konstatē, ka persona nepamatoti saņem bezdarbnieka pabalstu, jo pabalsta saņemšanas laikā šai personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss.

NVA Jums jānoskaidro, vai dalība konkrētajā ES projektā ietekmēs Jums piešķirto bezdarbnieka statusu un vai prakses laikā kā atlīdzības saņēmējs būsiet sociāli apdrošināts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas