E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15545
Lasīšanai: 4 minūtes
1
21
1
21

Kas jāņem vērā, uzstādot videonovērošanas kameras daudzdzīvokļu ēkas pagalmā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
D.D.

Labdien! Kas jāņem vērā, uzstādot videonovērošanas kameras daudzdzīvokļu ēkas pagalmā? Mērķis: nodrošināt drošību pagalmā slikti pārskatāmās zonās. Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Vairumā gadījumu videonovērošana ir personas datu apstrāde. Šādas koplietošanas telpu videonovērošanas rezultātā iegūtie attēli satur personas datus, līdz ar to apstrādē ir jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības, kuras noteikumus nacionālā mērogā regulē Fizisko personu datu apstrādes likums.

Tas nozīmē, ka pārzinim (fiziskai vai juridiskai personai, publiskai iestādei, aģentūrai vai citai struktūrai, kas viena pati vai kopīgi ar citām nosaka personas datu apstrādes nolūkus un līdzekļus un kuras vārdā tiek veikta datu apstrāde šajā konkrētajā gadījumā) ir jāievēro regulas 6. panta 1. punktā noteiktais un jānodrošina, ka videonovērošanai ir tiesisks pamats. Proti, apstrāde ir likumīga tikai tādā apmērā un tikai tad, ja ir piemērojams vismaz viens no 6. panta pirmajā punktā minētajiem pamatojumiem:

  • [datu subjekta] piekrišana;
  • līguma izpilde;
  • juridisks pienākums;
  • sabiedrības intereses;
  • vitālo interešu aizsardzība;
  • leģitīmo interešu ievērošana.

Plašāk par to, ko nozīmē katrs no tiem, LV portāla skaidrojumā par personas datu apstrādes principiem.

Ja daudzdzīvokļu nams ir kopīpašums, videonovērošanu, kas vērsta uz kopīpašumu, tai skaitā uz daudzdzīvokļu nama koplietošanas telpām un teritoriju, atbilstoši Civillikuma 1068. pantā noteiktajam ir atļauts veikt tikai ar visu nama dzīvokļu īpašnieku piekrišanu. Savukārt, ņemot vērā Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta pirmo daļu, “dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu”. Ņemot vērā minēto, videonovērošanas kameras var uzstādīt daudzdzīvokļu mājas pagalmā, ja ir saņemta attiecīgās mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišana vai lēmums ir pieņemts daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē.

Turklāt datu apstrādes tiesiskais pamats ir tikai viens no priekšnoteikumiem, lai personas datu apstrāde atbilstu regulas prasībām. Vispārīgā datu apstrādes regula definē virkni pamatprincipu, kas pārzinim ir jāievēro, veicot godprātīgu un likumīgu personas datu apstrādi. Piemēram, pārredzamība (datu subjektam ir pieejama informācija par to, kas vāc, kāpēc vāc, cik ilgi glabā datus u. tml.), nolūka ierobežojumi (dati tiek vākti konkrētam, skaidram, likumīgam mērķim un nekam vairāk), datu minimizēšana (dati tiek apstrādāti iepriekš noteiktam likumīgam mērķim iespējami minimālā apjomā), glabāšanas ierobežojumi (datus glabā tikai tik ilgi, līdz tiek sasniegts likumīgais mērķis) utt.

Tas nozīmē, ka pat tad, ja personas datu apstrādei ir likumīgs pamats, pārzinim ir jāgādā, lai tai būtu iespējami mazāka ietekme uz personas privātumu. Piemēram, videonovērošanas ierīces kopīpašumā varētu būt izvietotas, ja ir notikuši mantas bojājumi vai zādzības, lai identificētu kaitējuma vai zaudējuma nodarītājus, vai tikai preventīvi attiecībā uz minētajām darbībām, novērojot, piemēram, tikai daudzdzīvokļu mājas apakšzemes autostāvvietu, ieejas durvis mājas kāpņu telpā, lifta durvis, pagalmu. Taču, ievērojot ikviena cilvēka tiesības uz privātumu un uzskaitītos datu apstrādes principus, tas nav pietiekams pamatojums, lai filmētu citu iedzīvotāju dzīvokļu durvis, balkonus vai terases.

Veicot tiesisku videonovērošanu, datu subjekti (iedzīvotāji, viesi u. c.) ir obligāti skaidri un precīzi jāinformē par to, ka tiek veikta videonovērošana, kas ir pārzinis un kādam mērķim novērošana tiek veikta, izvietojot redzamā vietā informatīvu zīmi, kā arī jāsniedz cita informācija, kas uzskaitīta regulas 13.–14. pantā, pēc datu subjekta pieprasījuma.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas