E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15182
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
11
11

Ar ko atšķiras bērnu pieskatīšanas centrs no pirmsskolas izglītības iestādes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2018
Inta

Labdien! Vēlos dibināt bērnu pieskatīšanas centru un reģistrēties kā juridiska persona. Pieskatīšanas centrā paredzēta bērnu grupa vecuma posmā no 1,6 gadiem līdz 3 gadiem, centrs darbosies kā pilna laika dienas pieskatīšanas iestāde. Lasot likumdošanu, radās neizpratne un pretruna: MK noteikumu Nr. 404 14. punktā minēts: “14. Fiziska persona, kas sniedz pilna laika pakalpojumu, vai juridiskas personas pilna laika pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona, vai valsts vai pašvaldības iestādes pilna laika pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā piecus bērnus, izņemot gadījumu, ja tie ir vienas ģimenes bērni. Juridiska persona un valsts vai pašvaldības iestāde vienlaikus drīkst sniegt pilna laika pakalpojumu ārpus bērna dzīvesvietas ne vairāk kā 25 bērniem.” Savukārt otrs likums jeb Vispārējās izglītības likums, 26. panta apakšpunkts, nosaka: “(3) Privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamo uzņemšanas kārtību nosaka dibinātājs.” Tā kā bērnu pieskatīšanas centram jānodrošina pēc likuma arī pirmsskolas izglītības prasības, tad arī uz mani attiecas Vispārējās izglītības likums, kurā minēts, ka bērnu skaitu nosaku es pati kā vadītāja. 

Jautājums: cik pēc likuma drīkst būt bērnu, ja dibinu pilna laika bērnu pieskatīšanas centru? Esam šobrīd divas personas, kurām ir aukles sertifikāts, ir arī pirmās palīdzības sertifikāts. Kā saprast MK noteikumus Nr. 404, ka juridiska persona drīkst pieskatīt 25 bērnus, bet vienlaikus rakstīts, ka pieskatīt drīkst viena juridiska persona 5 bērnus?

Liels paldies jau iepriekš par sniegtajām atbildēm!

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, vispirms būtu skaidri jāsaprot, kāda veida iestādi vēlaties dibināt.

Pirmsskolas izglītības iestāde, kurai saistošs ir Vispārējās izglītības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 533 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” noteiktais, ir jāreģistrē izglītības iestāžu reģistrā Ministru kabineta noteikumos Nr. 397 “Izglītības iestāžu un citu Izglītības likumā noteikto institūciju reģistrācijas kārtība” noteiktajā kārtībā. Turklāt, lai pirmsskolas izglītības iestāde sāktu īstenot izglītības programmu, tā jālicencē Ministru kabineta noteikumos Nr. 775 “Vispārējās un profesionālās izglītības programmu licencēšanas kārtība” noteiktajā kārtībā. Jāuzsver arī, ka pirmsskolas izglītības programmu īsteno pedagogi, kuriem jāatbilst Izglītības likumā noteiktajām prasībām.

Gadījumā, ja Jūsu nodoms tiešām ir dibināt un reģistrēt pirmsskolas izglītības iestādi, Jums saistošs būs Vispārējās izglītības likumā noteiktais, ka privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamo uzņemšanas kārtību nosaka dibinātājs. Vienlaikus jāņem vērā, ka izglītības iestādes dibinātājam ir saistošs arī citos normatīvajos aktos noteiktais, tostarp attiecībā uz telpu platību pirmsskolas izglītības iestādē, kas ierobežo izglītojamo skaitu.

Tomēr no Jūsu rakstītā vairāk noprotams, ka vēlaties dibināt bērnu pieskatīšanas centru, kas nodarbosies ar bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu, nevis izglītības programmas īstenošanu. Tādā gadījumā tā nebūs izglītības iestāde, bet būs juridiska persona, kas jāreģistrē Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā. Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem nav saistošs Vispārējās izglītības likums, bet Bērnu tiesību aizsardzības likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” (MK noteikumi Nr. 404), kur noteikts, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs “organizē drošu, saturīgu un lietderīgu laika pavadīšanu bērnam, sekmējot viņa vispusīgu attīstību”. Atbilstoši MK noteikumu Nr. 404 14. punktā noteiktajam bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs, kas reģistrēts kā juridiska persona, vienlaikus var uzraudzīt 25 bērnus. Turklāt fiziskās personas (aukles), kas ir darba attiecībās ar šo juridisko personu un nodarbojas ar bērnu uzraudzību, katra drīkst pieskatīt vienlaikus 5 bērnus (izņemot gadījumus, ja tie ir vienas ģimenes bērni).

Jūsu jautājumā minēts, ka Jūsu dibinātajā bērnu pieskatīšanas centrā varētu strādāt 2 fiziskās personas (aukles). Tas nozīmē, ka bērnu pieskatīšanas centrā vienlaikus varēs uzraudzīt 10 bērnus, katra aukle – 5 bērnus.

Vēlreiz jāuzsver, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji neīsteno pirmsskolas izglītības programmu, jo tā nav izglītības iestāde, kura nodarbina pedagogus. Savukārt izglītības iestādē izglītības programmas īstenošanu veic pedagogi, nevis aukles (skolotāja palīgi).

Jautājumu gadījumā iespējams konsultēties Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamentā, tālr. 67367202.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas