E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15176
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
5
5

Vai iespējams atcelt liegumu vadīt auto, ja tas nepieciešams darbam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2018
Krishs

Sveiki! Gribu zināt šādu lietu: ja ir tiesību liegums vadīt automašīnu, bet firma pieprasa, lai tev būtu tiesības, vai ir iespējams atcelt liegumu? Esmu dzirdējis, ka esot tāda funkcija.

A
atbild:
10. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav minēts, uz kāda pamata piemērots aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadītāja tiesības. Piemēram, ja aizliegums izmantot autovadītāja tiesības ir saistīts ar ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu (braukšana alkohola reibumā, ātruma pārkāpšana u. c.), normatīvajos aktos ir precīzi noteikti transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas termiņi, neparedzot transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atgūšanu pirms šī termiņa beigām. Dienesta stāvoklis vai nepieciešamība vadīt transportlīdzekli darba pienākumu izpildei nemazina personas atbildību par izdarīto pārkāpumu.

Savukārt, ja aizliegums izmantot transportlīdzekļa vadītāja apliecību ir saistīts ar izvairīšanos maksāt uzturlīdzekļus sava bērna uzturam, Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 7. panta ceturtās daļas 3. punkts paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nepiemēro, ja tas var radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgas personas vai cita viņa aprūpē esoša bērna interesēm. Šī likuma izpratnē apstāklis, ka autovadītāja tiesības ir nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai, var radīt būtisku kaitējumu parādniekam, un aizliegumu nepiemēro. Jāuzsver, ka parādniekam pašam ir jāinformē fonda administrācija par šādiem apstākļiem, iesniedzot attiecīgus dokumentus, kas apliecina, ka transportlīdzekļa vadītāja apliecības izmantošanas aizliegums radīs būtisku kaitējumu. Piemēram, tā šajā gadījumā varētu būt izziņa no darba devēja, kurā norādīts, ka personas darba pienākums ir arī transportlīdzekļa vadīšana.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas