E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15122
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ko darīt, ja siena plāna, bet trokšņaini kaimiņi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2018
Lāsma

Mana dzīvokļa guļamistabas siena ir siena, aiz kuras ir kaimiņu virtuve. Siena ir no plāna rīģipša, un tajā vēl atrodas ūdens caurules. Ar apbrīnojamu regularitāti viņi kaut ko gatavo naktīs, reizēm līdz pat trijiem, četriem naktī. Dienā, kad ir apkārtējās vides trokšņi, tas nav tik uzkrītoši, tās skaņas ir fonā, bet naktī nav iespējams gulēt. Ir pat dzirdamas viņu sarunas, blenderi. Aizcērt virtuves skapīša durvis – un man nodreb siena. To noteikti nevar definēt pat ballīti ar ārprātīgu troksni, bet sistemātisku troksni, kas bojā manas dzīves kvalitāti. Mans miegs ir atkarīgs no viņiem, kā rezultātā tiek lietotas stipras miega zāles, lai iemigtu. Esmu pamodusies naktī no nepatīkamas smakas, izrādās, viņiem patīk smēķēt aizliegtas vielas. Tāpat arī visu karsto vasaru nebija iespējams turēt logus vaļā, jo vakaros ik pēc 40 minūtēm viņi zem logiem smēķēja, piespiežot mani būt pasīvajai smēķētājai un bojājot manu veselību.
Vai ir iespējams ko darīt šajā jautājumā?

A
atbild:
14. septembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Ja dzīvokļa īpašniecei ir aizdomas, ka viņas kaimiņš naktīs nodarbojas ar kaut ko nelikumīgu, kas turklāt rada diskomfortu, viņai ieteicams vērsties policijā (ja attiecīgajā teritorijā ir pašvaldības policija, tad tur) ar rakstisku iesniegumu, sīki atspoguļojot visus faktus. Pēc tam var telefoniski policijā pārliecināties par iesnieguma virzību,” jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Taču, otrkārt, jāņem vērā arī objektīvie apstākļi (mājas tehniskā īpatnība) – plānās sienas un vājā skaņas izolācija. Tā jau ir īpašnieka rūpe: varbūt plāno rīģipša sienu no sava dzīvokļa puses var tehniski uzlabot, paaugstinot skaņas izolāciju; ja tas nav iespējams, bet dzīvoklī ir vismaz divas istabas, varbūt guļamistabu pārvietot uz citu telpu, tādējādi izvairoties no minētajām ciešanām.” Diemžēl ir jāapzinās, ka šī problēma tomēr tieši skar cilvēku pašu un viņam pašam tā arī jārisina. Visvienkāršāk ir aizliegt citai personai kādu konkrētu rīcību, piemēram, nakts laikā tecināt ūdeni vai darbināt mikseri, lai neradītu troksni. Bet varbūt jāsāk ar savu mājokli – radot apstākļus, lai šos trokšņus nedzirdētu.

Par smēķēšanu zem loga: no jautājuma nav īsti saprotams, kā tieši tas notiek. Vai pagalmā pie mājas zem logiem, uz sava dzīvokļa lodžijas vai balkona, vai arī dūmi nākuši no kaimiņu dzīvokļa atvērtā loga. Ja smēķē uz lodžijas vai balkona, tad saskaņā ar Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 10. panta otrajā daļā noteikto smēķēt ir aizliegts uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst. Tātad tas nozīmē, ka kaimiņam pēc Jūsu aizrādījuma smēķēšana ir jāpārtrauc. Ja viņš uz Jūsu aizrādījumiem nereaģē, jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas struktūrvienībā vai vietējās pašvaldības policijā. Minētā likuma 10. pantā skaidri ir noteikts aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, bet nav aizliegts smēķēt savā dzīvoklī un mājas pagalmā. Taču, ja dūmi no pagalma nāk Jūsu dzīvoklī, Jums, protams, ir tiesības pieprasīt, lai kaimiņi zem Jūsu logiem nesmēķē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas