E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15053
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
3
2
3

Vai ir iespējams atjaunot atņemtas aizgādības tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2018
Sintija

Sveicināti! Vai sieviete, kurai ir noņemti bērni (noņemtas arī mātes tiesības, ir pat parakstīts papīrs, uz kura pati devusi aizbildņa tiesības sievietes mātei), ir iespējams atgūt bērnus (ja apstākļi ir mainījušies un pati spēj apgādāt un parūpēties par bērniem)? Un kādos gadījumos bērnu mātei nav nekādu izredžu atgūt bērnus?

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija
Laura Ķurbe, Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta vecākā inspektore

Bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību nodrošina bāriņtiesa. Gadījumā, ja mainās apstākļi, kādēļ tika pārtrauktas aizgādības tiesības, saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 22. panta trešo daļu bāriņtiesa var lemt par pārtraukto bērna aizgādības tiesību atjaunošanu, ja bērna aizgādības tiesību pārtraukšanas iemesli ir zuduši. Lai bāriņtiesa lemtu par pārtraukto aizgādības tiesību atjaunošanu, vecākam jāvēršas bāriņtiesā ar iesniegumu, kurā ietverts lūgums atjaunot pārtrauktās aizgādības tiesības.

Atbildot uz Jūsu jautājumu, kādos gadījumos bērnu mātei nav nekādu iespēju atgūt bērnu, paskaidrojam, ka bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem ar adopciju (Civillikuma 173. panta otrā daļa). Tātad izredžu atjaunot aizgādības tiesības nav, ja bērns ticis adoptēts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas