E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14794
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Dīkstāve un vidējās izpeļņas aprēķins

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2018
Valdis

Strādāju pašreizējā darbavietā no pagājušā gada decembra. Darba alga man sastāv no pamatalgas un ikmēneša prēmijas (kura ir balstīta uz darba kvalitāti un darba uzdevumu izpildi). Sākoties pavasara un vasaras periodam, mūsu uzņēmumā ir pasūtījumu skaita samazinājums, līdz ar to ir dienas, kad darba nav. Uzņēmums šīs dienas apmaksā (algas aprēķina lapiņā tas ir norādīts kā “dīkstāve”), un jebkurā brīdī, parādoties pasūtījumam, uzņēmums var izsaukt darbinieku uz darbu nākamajā dienā.

Pienākot laikam doties atvaļinājumā un saņemot atvaļinājuma naudu, man likās, ka aprēķināts par maz, un lūdzu grāmatvedībai skaidrojumu ar atsaucēm uz likumu, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda.
Skaidrojumā man norādīja, ka, aprēķinot vidējo izpeļņu, netiek ņemta vērā dīkstāves apmaksa, respektīvi, atalgojums par dīkstāvi netiek iekļauts. Savukārt dienu skaits aprēķinam tiekot ņemts pēc kalendāra mēneša (par katru mēnesi pusgada laikā). Sanāk, ka atalgojumu par dīkstāves dienu aprēķinā neiekļauj, bet pašu dienu gan. Sekojoši izpeļņas aprēķinā ir iekļautas darbdienas ar “nulles vērtību, EUR”, kas tādā veidā samazina vidējo izpeļņu.

Lūdzu skaidrojumu vidējās izpeļņas aprēķina metodikā. Vai tur netiek iekļauts atalgojums par dīkstāvi? Ja atalgojums par dīkstāvi netiek iekļauts, tad lūdzu komentāru tam, ka dīkstāves dienas tiek iekļautas aprēķinā (dienu skaits aprēķinā netiek samazināts par dīkstāves dienu daudzumu), taču atalgojums – ne (bet atalgojuma apjoms gan tiek samazināts par summu, kas aprēķināta dīkstāves apmaksai).

A
atbild:
22. augustā, 2018
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Vispirms ir jānorāda, ka šis jautājums tiesību normās nav līdz galam regulēts.

Vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību gadījumos, ja darbiniekam nolīgts summētais darba laiks, nosaka Darba likuma 75. panta ceturtā daļa, kas nosaka: “Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.”

Savā jautājumā Jūs lūdzat precizēt, vai vidējās izpeļņas aprēķinā iekļauta samaksa, kuru darba devējs izmaksāja darbiniekam par dīkstāves periodu saskaņā ar Darba likuma 74. panta regulējumu. Secināms, ka Darba likuma 75. pants neparedz precīzu regulējumu Jūsu aprakstītās situācijas gadījumiem.

Darba inspekcijas ieskatā ir iespējami vairāki konkrētās situācijas risinājuma varianti:

  • aprēķinot vidējo izpeļņu, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummā ietver izmaksāto atlīdzību par dīkstāvi. Tādā gadījumā nostrādāto stundu skaitā jāietver tās stundas, par kurām izmaksāta atlīdzība par dīkstāvi;
  • aprēķinot vidējo izpeļņu, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummā neietver izmaksāto atlīdzību par dīkstāvi. Tādā gadījumā nostrādāto stundu skaitā nav jāietver tās stundas, par kurām izmaksāta atlīdzība par dīkstāvi.

Informējam, ka gadījumos, ja Darba likums neparedz jautājuma risinājumu tiesību normās, darba devējs savas kompetences ietvaros var noteikt risināšanas kārtību iekšējos normatīvajos aktos, ievērojot Darba likuma 6. pantā un 7. pantā nostiprinātos darba tiesību pamatprincipus, proti, darbinieka tiesisko stāvokli pasliktinošu noteikumu spēkā neesamību, kā arī vienlīdzīgu tiesību principu, tostarp darba samaksas jautājumos, ievērošanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas