E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14492
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
6
6

Maternitātes pabalsta aprēķins, ja aprēķina periodā kādu laiku nav strādāts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2018
Anna

Labdien! Man ir jautājums sakarā ar maternitātes un bērnu kopšanas pabalsta aprēķināšanas kārtību. Kā īsti ir ar aprēķināšanu, ja dažādi mēneši no 12 mēnešiem, kas tiek skaitīti aprēķinam, biju bezdarbniece un saņēmu pabalstu? Paldies!

A
atbild:
01. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms par galveno – tiesības uz maternitātes pabalstu būs, ja tad, kad ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, būsiet darba attiecībās, kas nozīmē esat sociāli apdrošināta.

Ja esat darba ņēmēja, tad būs gan tiesības uz maternitātes pabalstu, ko maksā pirms dzemdībām un pēc dzemdībām, gan vecāku pabalstu. Savukārt bērna kopšanas pabalsts sociāli apdrošinātam vecākam tiek maksāts papildus vecāku pabalstam. Tas ir 171 eiro mēnesī un nav atkarīgs no ienākumiem, kādi bijuši pirms bērniņa piedzimšanas.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta otrā daļa noteic, ja persona 12 mēnešu periodā nav bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja, piemēram, bijusi bez darba, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Tātad vidējās iemaksu algas aprēķinam tiks ņemta vērā gan darba alga mēnešos, kuri iekrīt aprēķina periodā, gan darba ienākumus ar likumu aizvietojošās iemaksu normas.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Tātad kopā ir šie trīs pabalsti. Vispirms maksā maternitātes pabalstu, pēc tam vecāku pabalstu kopā ar bērna kopšanas pabalstu. Vēl ir bērna piedzimšanas pabalsts, ģimenes valsts pabalsts. Par pabalstiem vecākiem varat izlasīt informāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) mājaslapā. Tie ir valsts pabalsti. Pašvaldība no savas puses arī atbalsta vecākus, par šo pabalstu jāuzzina savā pašvaldībā.

Vēl, kas attiecas uz Jūsu jautāto, būtu ieteicams sazināties ar VSAA, jebkurā klientu centrā varat saņemt detalizētāku atbildi klātienē vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Par pabalstiem mazuļu vecākiem varat izlasīt arī LV portāla skaidrojumā „Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas