E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14299
Lasīšanai: 3 minūtes
9
9

Atvaļinājuma naudas aprēķins summētā darba laika uzskaites darbiniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2018
Laima

Labdien! Vēlētos saņemt konsultāciju par pareizu atvaļinājuma aprēķinu darbiniekam, kuram darba līgumā ir noteikts summētais darba laiks. Darbinieks vēlas atvaļinājumu 10 kalendārās dienas. Tā kā grāmatvedim nav informācijas par darbinieka darba stundām, kuras viņš strādātu, ja neietu atvaļinājumā, atvaļinājums tiek rēķināts pēc normālā darba laika grafika. Jautājums ir par vidējo dienas izpeļņu, kas darbiniekam veidojas ļoti maza, jo mēnesī nostrādā ap 20–40 stundām. Lasot MK noteikumus Nr. 656, nevar īsti saprast, kā ir ar vidējo dienas izpeļņu summētajam darba laikam. 8. punktā ir teikts tikai par normālā darba laika darbu. 8. punkts: "Ja darbiniekiem aprēķinātā vidējā izpeļņa par darbu normālā darba laika ietvaros ir mazāka par šo noteikumu 2. punktā minēto minimālo mēneša darba algu, vidējās izpeļņas summu nosaka, palielinot aprēķināto summu par starpību starp šo noteikumu 2. punktā minēto minimālo mēneša darba algu un aprēķināto vidējo izpeļņu.” Vai grāmatvedim, rēķinot atvaļinājuma naudu darbiniekam, kuram ir noteikts summētais darba laiks un vidējā izpeļņa konkrētajā mēnesī ir mazāka par valstī noteikto minimālo algu par šo periodu, ir jāpiemaksā starpība līdz minimālajai algai? Ļoti gaidīšu Jūsu atbildi!

A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Pēc aprakstītās situācijas, pirmkārt, ir konstatējams, ka darbinieks strādā nepilnu darba laiku.

Atvaļinājuma naudas aprēķinam piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Savukārt stundas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu.

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā (DL 75. pants). Tas nozīmē, ka jāapmaksā tās dienas vai stundas, kuras darbiniekam būtu jāstrādā, ja viņam netiktu piešķirts ikgadējais atvaļinājums. Līdz ar to nevarētu atšķirties darba samaksa, kuru darbinieks saņem par 10 dienu periodā nostrādāto, no izmaksājamās summas par darba dienām vai stundām atvaļinājuma laikā.

Darba inspekcija vērš uzmanību, ka summēto darba laiku darbiniekam nosaka, ja nav iespējams ievērot normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas