E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13648
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Ja tēvs ir miris, paternitātes faktu var konstatēt sevišķā tiesāšanās kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2018
Einārs

Labdien! Ko darīt mammai, ja tēvs nav atzinis bērnu un gājis bojā? Kā to var pierādīt, un vai bērnam pienākas uzturlīdzekļi?

A
atbild:
12. februārī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 158. panta otrā daļa noteic, ja persona, no kuras bērns cēlies, ir mirusi, bērna māte, bērna aizbildnis un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas var prasīt tiesas ceļā konstatēt paternitātes faktu.

Civilprocesa likuma 249.2 pants noteic, ka tad, ja persona, no kuras bērns izcēlies, ir mirusi, paternitātes faktu var konstatēt sevišķā tiesāšanās kārtībā (Civilprocesa likuma VI sadaļa).

Atbilstoši  Civilprocesa likuma 288. panta otrās daļas 1. punktam tiesa konstatē juridisko faktu par fizisko personu radniecības attiecībām. Civilprocesa likuma 289. pants nosaka, ka tiesa konstatē juridiskos faktus tikai tad, ja iesniedzējam nav iespējams citādā kārtībā saņemt attiecīgos dokumentus, kas apstiprina šos faktus.

Līdz ar to, lai ierakstītu bērna dzimšanas apliecībā kā tēvu personu, kura ir mirusi, tiesā ir jāsniedz prasības pieteikums par juridiskā fakta konstatēšanu. Prasības pieteikumam ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka mirusī persona ir bērna tēvs. Vajadzības gadījumā var pieaicināt lieciniekus.

Civillikuma 157. panta otrā daļa noteic, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Konstatējot paternitātes faktu, bērnam būs tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas