E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13423
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Grozījumi darba līgumā vai uzteikums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2017
Rima

Darba devējs piedāvā izbeigt attiecības, pamatojoties uz 98. panta 1. daļu un 10. panta 1. daļas 9. punktu.

A
atbild:
20. decembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 98. panta pirmā daļa paredz darba devējam saskaņā ar šā likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu ar nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.

Savukārt 101. panta pirmās daļas 9. punkts nosaka, ka darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, ja tiek samazināts darbinieku skaits.

Tātad var pieņemt, ka darba devējs Jums ir piedāvājis darba līguma grozījumus un vienlaicīgi norādījis, ka gadījumā, ja grozījumiem Jūs viena mēneša laikā nepiekritīsiet, Jums tiks uzteikts darbs.

Jums ir jāizlemj, kā labāk rīkoties – saglabāt darbu vai lauzt līgumu un saņemt kompensāciju.

Ja Jūs grozījumiem darba līgumā piekritīsiet, darba līgums tiks sagatavots jaunajā redakcijā. Gadījumā, ja grozījumu rezultātā samazināsies Jūsu vidējā izpeļņa, darba devējam vienu mēnesi pēc grozītā darba līguma noslēgšanas ir jāizmaksā Jums iepriekšējā darba samaksa.

Ja Jūs grozījumiem nepiekritīsiet, spēkā stāsies darba devēja uzteikums. Ja uzteikums, Jūsuprāt, nav tiesiski pamatots, Jums ir tiesības vērsties ar prasību tiesā par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu. Tiesa tad veiks pārbaudi, vai uzteikums un Jums piedāvātie darba līguma grozījumi ir tiesiski un pamatoti. Jāpiezīmē, ka, vēršoties tiesā, Jums tiesas nodevas nebūs jāmaksā.

Ja darba attiecības saistībā ar grozījumiem nolemsiet neturpināt un darba devēja uzteikumā kā pamatojums būs norādīts 101. panta pirmās daļas 9. punkts, tad darba devējam Jums ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts atkarībā no uzņēmumā nostrādātā laika. To paredz 112. pants:

Atlaišanas pabalstu izmaksā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas