E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13195
Lasīšanai: 4 minūtes
12
12

Diagnostiskā laparoskopija ir valsts apmaksāts pakalpojums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2017
Jevgēnija Burilova

Labdien! Kuros gadījumos pacientei tiek nodrošināta valsts apmaksāta ginekoloģiskā laparoskopija? Kādas manipulācijas tiek apmaksātas no valsts budžeta, un kuras pacientei ir jāapmaksā pašai? Paldies!

A
atbild:
27. novembrī, 2017

Diagnostiskā laparoskopija ginekoloģijas dienas stacionārā ir valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā. Līdz ar to, ja ginekologs, dzemdību speciālists uzskata, ka pacientam pie konkrētās diagnozes vai pie pastāvošām aizdomām par ginekoloģisku saslimšanu ir nepieciešama diagnostiskās laparoskopijas metode, tad pacients to var saņemt no valsts budžeta līdzekļiem ar nosacījumu, ka ārstniecības iestāde, kas sniedz šo pakalpojumu, ir noslēgusi līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Informāciju par šādām ārstniecības iestādēm var iegūt NVD mājaslapā www.vmnvd.gov.lv, sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi” > Līgumiestāžu saraksts.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 “Veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtība” (turpmāk tekstā - Noteikumi) 17. punktam, saņemot no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, persona veic pacienta iemaksu Noteikumu 4. pielikumā noteiktajā apmērā un ievērojot 5. pielikumā minētos nosacījumus.

Attiecīgi pacienta iemaksa par ārstēšanos dienas stacionārā ir 7,11 eiro par katru dienu, par katru ambulatori un dienas stacionārā veikto operāciju – 4,27 eiro. 

Pacienta iemaksa 4,27 eiro apmērā tiek veikta par šādām ambulatori un dienas stacionārā veicamajām operācijām:

  • ginekoloģiskās biopsijas, punkcijas;
  • dzemdes dobuma aspirācija;
  • manipulācijas ar Bartolīni dziedzeri;
  • dzemdes kakla polipu noņemšana, dilatācija;
  • dzemdes dobuma abrāzija;
  • amniocentēze;
  • olvadu caurlaidības pārbaudes un to necaurlaidības novēršana;
  • saaugumu atdalīšana;
  • diagnostiskā laparoskopija;
  • konservatīva miomas mezglu izgriešana;
  • dzemdes, dzemdes kakla, olvadu vai olnīcu izgriešana;
  • maksts un starpenes plastika;
  • dienas stacionārā veicamas manipulācijas ar olvadiem.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek kompensēta arī dzemdes noslīdējuma korekcijas ar riņķi un spirāles ievadīšana un izņemšana bez spirāles vērtības, bet to iespējams veikt ginekologa, dzemdību speciālista konsultācijas laikā, tādējādi par šiem veselības aprūpes pakalpojumiem nav jāveic atsevišķa pacienta iemaksa – tikai par sekundārās veselības aprūpes ārsta (ginekologa, dzemdību speciālista) ambulatoru apmeklējumu – 4,27 eiro apmērā.

Informācijai:

Diagnostiskā laparoskopija ir mazinvazīva ķirurģiska ginekoloģiskās izmeklēšanas metode, kas ļauj diagnosticēt daudzas mazā iegurņa orgānu slimības, kā arī veikt mazā iegurņa orgānu – dzemdes, olvadu, olnīcu – audu biopsiju (paņemt paraugu) turpmākiem izmeklējumiem, lai izslēgtu onkoloģisko slimību attīstību reproduktīvajos orgānos agrīnās stadijās. Laparoskopijas metode paredz optiskās medicīniskās iekārtas – laparoskopa – ievadīšanu vēderā caur vēdera sieniņu. Laparoskopiju var veikt gan vispārējā, gan vietējā anestēzijā – tas atkarīgs no medicīniskās situācijas, medicīnas iestādes iespējām. 

Diagnostiskās laparoskopijas ginekoloģijā nepieciešamību izvērtē ginekologs, dzemdību speciālists. Lai veiktu ārstniecisko darbību, ginekologs, dzemdību speciālists ir ieguvis teorētiskās zināšanas un apguvis praktiskās iemaņas dzemdniecībā un sieviešu slimībās izmantojamās diagnostiskās un ārstnieciskās metodēs, to veikšanas indikācijās, izpildes metodikā un iegūto rezultātu izvērtēšanā.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas