E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12955
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Tiesības slēgt terminētu darba līgumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Krišs

Labdien! Jautājums par darba līgumu uz noteiktu laiku, kurš ir ticis vairākkārt slēgts no jauna. Darbu saistībā ar starpvalstu projektiem uzsāku pirms gada oktobrī. Pirmajā reizē ar mani noslēdza uzņēmuma līgumu uz 3 mēnešiem, jo nebija skaidrība par projekta tālāko finansējumu. Kad 3 mēnešu termiņš bija beidzies, bija finansējums turpmākajam projektam un ar mani noslēdza līgumu no janvāra līdz jūnijam, savukārt, kad šis līguma termiņš bija noslēdzies, tas atkal tika pagarināts – līgums no jūlija līdz oktobrim. Tagad nāk līguma termiņa beigas un projekts turpinās, un man atkal darba devējs vēlas izsniegt terminēto līgumu, vai arī piedāvās uzņēmuma līgumu. Gribēju noskaidrot, vai tas ir normatīviem atbilstoši un vai varu darba devējam pieprasīt parakstīt beztermiņa darba līgumu. Un kā rīkoties, ja man tiek atteikts? Paldies!

A
atbild:
26. oktobrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

No jautājuma satura nav skaidri saprotams, kurā laika periodā ar personu ticis slēgts darba līgums, kurā uzņēmuma līgums. Svarīgi ir nevis tas, kā līgums nosaukts, bet gan, kādas tiesiskās attiecības tas regulē. Darba attiecības regulē Darba likums, savukārt uzņēmuma līgumu slēgšana notiek saskaņā ar Civillikuma normām.

Darba tiesisko attiecību gadījumā darbiniekam tiek noteikts darba laiks, ierādīta darba vieta, kā arī piešķirti rīki un līdzekļi norādītā darba veikšanai. Nepieciešamība pakļauties darba devēja iekšējai kārtībai un darba izpildes kontrole arī liecina par to, ka starp personām pastāv nevis uzņēmēja un pasūtītāja, bet gan darba devēja un darbinieka attiecības.

Ja ar personu ir slēgts uzņēmuma līgums, kas atbilst darba līguma pazīmēm, personai ir tiesības prasīt darba līguma noslēgšanu. Darba likuma 41. pants noteic, ka rakstveida formai neatbilstošam darba līgumam ir tādas pašas tiesiskās sekas kā rakstveidā izteiktam darba līgumam, ja darbinieks un darba devējs vai vismaz viena no pusēm ir uzsākusi veikt nolīgtos pienākumus.

Tādējādi par periodu, kad bijis/ir noslēgts uzņēmuma līgums, persona var prasīt noslēgt darba līgumu.

Attiecībā uz darba līguma termiņu – Darba likuma 44. pants noteic tos darbu veidus, kurus veicot darba līgumu var noslēgt uz noteiktu laiku, savukārt Ministru kabineta  2002. gada 6. augusta noteikumi Nr. 353 “Noteikumi par darbiem jomās, kurās darba līgums parasti netiek slēgts uz nenoteiktu laiku” noteic, kas ir sezonas darbs un darbs tādās darbības jomās, kurās darba līgums parasti netiek slēgts uz nenoteiktu laiku, ņemot vērā attiecīgās nodarbošanās raksturu vai arī attiecīgā darba pagaidu raksturu.

Personai ir jāvēršas ar jautājumu pie darba devēja, lai saņemtu informāciju par to, kādam darbam ir pielīdzināms darbs projektā, kas dod tiesības noslēgt terminētu darba līgumu. Ja darba devējs šādu pamatojumu nevar sniegt, kā arī atsakās noslēgt darba līgumu uz nenoteiktu laiku, tad šāda darba līguma noslēgšanu var prasīt tiesas ceļā.

Pirms vēršanās tiesā ir lietderīgi strīda risināšanā iesaistīt arī Valsts darba inspekciju, kuras funkcijās ir gan darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanas uzraudzība un kontrole, gan darba devēju un darbinieku konsultēšana par darba tiesiskajām attiecībām un darba aizsardzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas